Македонският президент Георге Иванов изрази надежда, че депутатите ще гласуват

...
Македонският президент Георге Иванов изрази надежда, че депутатите ще гласуват
Коментари Харесай

Георге Иванов призова депутатите да гласуват срещу Преспанското споразумение

Македонският президент Георге Иванов изрази вяра, че депутатите ще гласоподават против приемане на Преспанското съглашение с Гърция и обвързваните с него ремонти в конституцията на страната, съобщи ТАСС. Президентът съобщи това през днешния ден в предновогодишното си послание пред македонския парламент.

Въпросът за наименованието на страната и идентичността е по-стар от всякаква конституция, по-стар от всякакво държавно управление, всякаква партия и президент. И даже по-стар от самата страна. Нито един представител на нито едно потомство няма право да се разпорежда с наименованието на страната и идентичността. И през днешния ден, намирайки се тук, аз към момента се надявам на това, че парламентарното болшинство ще съумее да събере сили, да се вслуша в гласа на народа и да се откаже от приемане на Преспанското съглашение и поправките в конституцията, сподели президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

Окончателното гласоподаване за внасяне на ремонти в конституцията на Република Македония по отношение на смяна на името на страната, според Преспанското съглашение с Гърция, се чака да се състои на 15 януари 2019 година За приемане на поправките при окончателното гласоподаване е належащо да се съберат две трети от общия брой на депутатските гласове. От 17 декември тази година всички депутати от македонските партии имат опция да внасят свои оферти за корекции към обсъжданите конституционни ремонти.

Поправките плануват, че в конституцията на страната името " Република Македония " ще бъде променено на " Република Северна Македония ". Съгласно други ремонти в текста на конституцията се предлага да се добави състояние за това, че Република Македония " почита суверенитета, териториалната целокупност и независимостта на прилежащите страни ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР