Македонските българи в Съединените щати и по света приветстваха отхвърлянето

...
Македонските българи в Съединените щати и по света приветстваха отхвърлянето
Коментари Харесай

Македонските българи постигнаха отхвърляне на про-скопска резолюция в САЩ, пренаписваща тяхната история

Македонските българи в Съединените щати и по света приветстваха отхвърлянето на Резолюция 741 на Камарата на представителите и Резолюция 758 на Сената, които трябваше да дефинират месец септември 2022 година за " Месец на македонско-американското завещание ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Всички македонци по света, без значение дали са етнически българи, гърци, турци, албанци или власи от региона Македония, приветстваха отхвърлянето.

„ Документите, вечно останали като проекторезолюция, се основаваха на фалшификации и операции и имаха за цел да употребяват Конгреса на Съединени американски щати като инструмент за пренаписване на историята и легитимиране на изказванието, че " македонски " етнос и език са съществували преди 1944 година “, настояват македонските българи в Съединени американски щати.

Според тях същинският подстрекател на резолюциите - организацията " Обединена македонска диаспора " (ОМД) - е работила като задгранична агентурна организация, финансирана и ръководена от чужбина за оказване на въздействие върху публичното мнение и институциите на Съединените щати.

„ ОМД ловко употребява опциите, които предлага американската народна власт, с цел да популяризира неистини за " историята " на " македонците ", възползвайки се напълно от лимитираните знания на американското общество за историята на географската област Македония “, не престават българите. „ ОМД и нейните сътрудници се пробваха да накарат Конгреса на Съединени американски щати да оправдае със задна дата резултатите от физическия и културния геноцид над етническите българи, осъществяван в географската област Македония през по-голямата част от ХХ век. Това беше морално недопустимо за милиони българи и за американците, които са потомци на българи от Македония, емигрирали в Съединени американски щати в търсене на сигурен парадайс “.

И двете резолюции несполучливо се пробваха да показват като " видни македонци " хора, които недвусмислено са декларирали и потвърдили българския си етнически генезис през живота си.

„ Промяната посмъртно на етническата принадлежност на даден човек е невъобразимо закононарушение в една демократична страна, само че е рутинна процедура в неокомунистическа организация като ОМД “, заключават от българската общественост в Съединени американски щати.

Измамните резолюции се сблъскаха с необятна опозиция от страна на македонските общности в Съединени американски щати, Канада и България. Протестно писмо беше изпратено от най-старата македонска организация в Северна Америка - Македонската патриотична организация в Съединени американски щати и Канада (МПО), основана от македонски българи през 1922 година във Форт Уейн, Индиана. Отделът на МПО " Пирин ", Чикаго, започва две онлайн петиции за отменяне на двете срамни резолюции, които събраха хиляди подписи, дарения и поддръжници на идеята. МПО е най остарялата и най-важна македонска и българска политическа организация в Америка. Тя е учредена през 1922 година и неин печатен орган е вестник „ Македонска естрада “. МПО е вярна на заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Безброй българи от региона на Македония изпратиха протестни писма до своите представители в Конгреса и ги приканиха да не поддържат изопачените резолюции. Освен че разобличиха грешките в резолюциите, македонските българи направиха огромна просветителна агитация, като организираха доста срещи с членове на Конгреса на Съединени американски щати и чиновници.

„ Успешната акция за отменяне на препоръчаните резолюции е историческо удостоверение за ангажираната и бдителна македонско-българска общественост по света “, приключват македонските българи в Съединени американски щати и насочат признателност: „ Днес македонските българи споделят " Благодаря! " На всички вас, които ни подкрепихте за отбрана на нашето историческо и културно завещание в Америка! “ /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР