Македонската конституция трябва да включва не само българите, хърватите и

...
Македонската конституция трябва да включва не само българите, хърватите и
Коментари Харесай

Още шест нации ще бъдат вписани в преамбюла на Конституцията на РС Македония

Македонската конституция би трябвало да включва освен българите, хърватите и черногорците, за които стана дума до момента, само че и словенския, еврейския и египетския народ. Това е предлагането на работната група, която единствено след едно съвещание създаде документа за изменението на Конституцията на Република Северна Македония.

Приетото от работната група предложение-инициатива в този момент ще бъде показано на държавното управление, което от своя страна ще би трябвало да го съобщи в Народното събрание. Работната група за конституционни промени предлага в преамбюла на конституцията да бъдат добавени българската и още пет народи. Тази група завърши сполучливо съвещанието си, а ръководителят Маргарита Цаца-Николовска заяви, че всички решения са взети единомислещо.

„ Имахме ползотворна полемика, имаше показване на голям брой причини, само че най-важното е, че се съгласихме с това, което е предложение за присъединение към изменението на Конституцията на Република Северна Македония с избрани насоки, промени и допълнения, където е належащо “, сподели Цаца-Николовска. В преамбюла с изключение на македонски са вписани " албански, турски, влашки, сръбски, ромски и бошняшки нации и други ", а съгласно изнесеното от Цаца-Николовска новото предложение планува прибавянето на още шест народности. „ Промените са в раздела на преамбюла посредством прибавяне на няколко народи. След босненския народ се прибавят думите: български народ, хърватски народ, черногорски народ, словенски народ, еврейски народ, египетски народ. Освен това втората корекция е в частта, която приказва за диаспората и в корекция 35, която е сменена от член 49 и корекция 2. В тази корекция на Конституцията, която заменя член 49 и корекция 2, след босненския народ са домавени следните думи: „ нации, които бяха посочени в преамбюла “, сподели Цаца-Николовска. В допълнение към тях се планува друга конституционна корекция във връзка с състава на Комисията за връзки сред общностите, която планува в нея да бъдат включени депутати, които са представители на тези нации, а в случай че няма такива, тогава ще бъде представител избрани от омбудсмана. „ Най-накрая има смяна в Комисията за връзки сред общностите, тъй като в този момент има по-голям брой народи, които могат да създават по-голям брой депутати и има депутати в Комисията на общностите. Ето цифрата 43, спазен е паритетът, като по 16 членове са от реда на депутатите в Събранието на македонците и албанците, по един от реда на депутатите в преамбюла, с това, че в случай че някоя от общностите няма депутати, по-късно остава същото - националният омбудсман след координиране със съответните представители на тези общности да предложи членове на комисията ”, изясни Цаца-Николовска. Тя добави, че работната група е подготвила и малко пояснение за самодейността за конституционни промени и за основанието и обосновката.

„ Ще отнеме доста време да се прочетат всички тези интернационалните документи, въз основата на които са направени тези промени. Само ще загатна Съвета на Европейски Съюз, който има обща позиция на Европейски Съюз от политическата междуправителствена конференция – едната е от 18 юли 2022 година, другата е от 19 юли 2022 година “, сподели ръководителят на работната група. Това, което тя показа е наративната част и ще би трябвало да се приготвят в допълнение корекции. „ Това е повествователният текст. Прочетох промените в преамбюла и някои членове в конституцията, само че по-късно промените ще би трябвало да бъдат готови в текста, защото би трябвало да бъдат показани на събранието. Сега да пожелаем сполучлива работа на Народното събрание, да одобри тези, да кажем, препоръчани ремонти, с цел да може страната да продължи сполучливо да следва процедурата към осъществяване на общата стратегическа цел – влизане в Европа ”, сподели Цаца-Николовска. Журналистите, намеквайки за настояването на някои от албанските партии формулировката " 20 % " да бъде сменена с „ албански “, попитаха още дали се преглеждат единствено предложенията-промени за регистриране на народи или и други оферти. Председателят на работната група уточни, че е имало и такива разисквания, само че защото те като орган са имали задача единствено за това, което в този момент са подготвили. „ Имаше оферти, само че ние ги преглеждахме единствено като оферти във връзка с представянето и не взехме решение по тях – първо, тъй като това е съществена работа, която трябваше да свършим, и второ, тъй като тези промени не бяха поискани от нас. Но в случай, че имаше избрани презентации, няма нищо проблематично да ги чуем, а по кое време ще им пристигна редът не се знае “, сподели Цаца-Николовска. На въпрос дали може да се приказва за други промени в бъдеще, тя отговори, че Конституцията не е книга, в която всичко е решено и има проблеми, само че това би трябвало да се разисква в допълнение.

„ Разбира се, ще се отвори Конституцията, дай Боже, ще се отвори преди присъединението към Европейски Съюз и тогава евентуално ще има други оферти, които някои хора ще преценяват, че би трябвало да бъдат включени в нея. В Конституцията има проблеми, Конституцията не е документ, който е дефинитивно решен, в противен случай. За това обаче можем да приказваме в допълнение “, сподели Цаца-Николовска.

Приетото от работната група предложение-инициатива в този момент ще бъде импортирано в държавното управление, което от своя страна ще би трябвало да го съобщи в Народното събрание. С подготовката на предлагането за присъединение към изменението на конституцията работата на органа стопира, а както споделя ръководителят му, по какъв начин ще бъдат изпълнени плануваните промени зависи от конституционната комисия на събранието и депутатите. От кабинета на президента Стево Пендаровски потвърдиха, че законите от Народното събрание са пристигнали при тях. В идващите дни президентът ще прегледа и проучва окончателните разновидности на петте законови ремонти, след което ще вземе решение дали да ги подпише, за което обществеността ще бъде навреме осведомена, оповестиха от кабинета на Пендаровски.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР