Македония реши спора за името си с Гърция. Това обяви

...
Македония реши спора за името си с Гърция. Това обяви
Коментари Харесай

Окончателно: Името е Северна Македония, езикът и идентичността - македонски

Македония реши разногласието за името си с Гърция. Това разгласи министър председателят на страната Зоран Заев, потвърждавайки, че признатият вид е Република Северна Македония.
Заев посочи, че сделката по отношение на националността е формулировката " македонска / жители на Република Северна Македония " , а езикът - " македонски " . Той удостовери, че наесен Скопие ще организира референдум по въпроса.
Заев отговори на въпроса за какво е предпочетено името " Северна ", а не " Горна " Македония . Навсякъде в света съществуват северни земи и страни, горни не съществуват , разяснява той.

" Шансът е тук и би трябвало да се употребява безстрашно и самоуверено. Само това е патриотично. Затова имахме триумф и стигнахме през днешния ден до тук. Имаме историческо, вековно решение. Решавайки разногласието сред Македония и Гърция, градим другарство сред двете страни и двата народа ", съобщи министър председателят.

" Решаваме 25-годишен спор, с цел да извадим страната от изолацията. С решението заздравяваме идентичността. Няма към този момент ФИРОМ, няма към този момент интернационалните контракти, в които се заобикаля македонският език. С този контракт ще бъде доказана македонският етническата и културна еднаквост един път за постоянно ", съобщи Заев.

Името е географски точно - Северна Македония с превод на всички езици, за всеобща приложимост , добави той.
" Гърция одобри македонската еднаквост и език, това е огромен прогрес. Разделихме елинистическа Македония от нашата Македония " , съобщи Заев в отговор на въпрос какви отстъпки е направила Гърция. Той добави и че Скопие е упорствало в Македония да има референдум по въпроса, а в Гърция - не .
Заев посочи, че след ратификацията на контракта Гърция ще уведоми интернационалните институции за това, че към този момент няма спънки за участието на Македония.

Вярваме, че на срещата на върха на НАТО на 12 юли Македония ще получи покана за пълноправно участие, разяснява още Заев.
По-рано гръцкият министър председател Алексис Ципрас също разгласи , че Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) са постигнали историческо съглашение за разрешаване на десетилетния спор за името на някогашната югорепублика.
" Имам положителни вести, доскоро постигнахме съглашение с премиера на БЮРМ по въпроса, който ни занимава от доста години ", сподели Ципрас на гръцкия президент Прокопис Павлопулос по време на среща във вторник вечерта, излъчена непосредствено по малкия екран.
" Имаме договорка, благополучен съм, тъй като това е добра договорка, която покрива всички предварителни условия, сложени от гръцката страна " , съобщи министър председателят.
По-рано Ципрас приказва със Заев по телефона.
Преди конференцията на Заев ДСИ (Демократическия съюз за интеграция – най-голямата партия на етническите албанци в Македония) излезе с поддръжка за държавното управление.
Вицепремиерът по европейската интеграция на Македония Буяр Османи съобщи, че е уведомил управлението на своята партия за течението на договарянията и добави, че тя дава безусловната си поддръжка за последното решение на държавното управление, съобщи Фокус.
" Информирах управлението на партията по отношение на договарянията с Гърция по разногласието за името. Разговаряхме за нашите позиции, за провокациите. Нашето партийно управление, въз основата на получената информация, реши да даде мощна поддръжка за последното държавно решение и за позициите на държавното управление за затваряне на този дълголетен спор ", съобщи Османи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР