Македония е много важен туристически пазар и стратегически партньор за

...
Македония е много важен туристически пазар и стратегически партньор за
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Македония е много важен туристически пазар и стратегически партньор за България

Македония е доста значим туристически пазар и стратегически сътрудник за България. През 2017 година над 545 хиляди македонски туристи са посетили страната ни и този интерес не спада. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата си с македонския министър на стопанската система Крешник Бектеши. Тя изрази удовлетворение, че диалогът се организира в самото навечерие на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще насърчи интеграцията на още страни от района към европейската концепция, оповестиха от министерството на туризма.

Министър Ангелкова очерта смисъла на туризма като структуроопределящ фактор за българската стопанска система, който бе повдигнат от държавното управление в предпочитан бранш. Секторът е значим фактор за резистентен икономически прогрес, сподели тя и напомни, че през февруари тази година в София се организира среща на министрите на туризма от страните членки на Европейски Съюз под надпис „ Туризъм и стопански напредък “. Форумът от клас „ А “ е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На него бяха разисквани опциите за привличане на повече туристи към Балканите с трансгранични направления и услуги.

Предлагаме работна група сред България и Македония да сътвори взаимен туристически артикул, който да насърчи интереса на туристи от далечни пазари като Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Съединени американски щати и други към района и да залегне в предстоящ общ балкански туристически маршрут. Групата ще предложи и съответни туристически обекти от двете страни, които да се включат в маршрута, заяви министър Ангелкова. Тя изрече подготвеност още през септември в Скопие или Охрид да се организира среща на локалните управляващи и сектора от двете страни, които да създадат контакт между тях и на бизнес равнище да очертаят общото трасе.

Министър Крешник Бектеши напълно поддържа концепцията и приветства предлагането на министър Ангелкова да се сътвори двустранна работна група с специалисти по маркетинг и интернационално съдействие, които да стартират работа незабавно. На среща през септември се чака те да показват примерна карта с обектите, както и видеоматериали за тях. Двете страни се сплотиха към концепцията да се изготви проект за общите дейности и през септември той да бъде подписан.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР