Македония да не пропуска шанса, който се открива пред нея

...
Македония да не пропуска шанса, който се открива пред нея
Коментари Харесай

Меркел за референдума в Македония: Исторически възможности не изникват всеки ден

Македония да не пропуща шанса, който се открива пред нея с референдума за името и оттова за участие в Европейския съюз и НАТО. За това прикани през днешния ден в Скопие Ангела Меркел. Германският канцлер е следващият западен водач, който посещава тези дни Македония. Нейната аудиенция е първа за немски канцлер и на специфичен ден - националния празник на страната. Македонската осведомителна организация отбелязва, че България беше първата страна, признала независимостта ѝ.

Македония отбелязва през днешния ден 27 години от референдума, на който жителите гласоподаваха за самостоятелна страна. Премиерът Зоран Заев назова визитата на немския канцлер знак, че великите сили поддържат съглашението с Гърция.
Зоран Заев, министър председател на Република Македония: Този жест на немската канцлерка е доста въодушевяващ за нас и ни оказва помощ да изградим благоденстващо общество, учредено на европейските полезности. Ангела Меркел, канцлер на Германия: Вие сте поканени за участие в НАТО, имате вероятността да се присъедините към Европейския съюз. Все още следва доста работа, само че предпоставката, несъмнено, е сполучлив референдум на 30 септември. Няма да се меся в решенията на вашите жители, само че би трябвало да кажа от личен опит, че исторически благоприятни условия не изникват всеки ден, а единствено един път на потомство.
Германският канцлер не пропусна и по какъв начин се стигна до прогрес след години застой.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Искам да благодаря на премиера, само че също на всички други ангажирани, несъмнено гръцкия министър председател Алексис Ципрас, само че също по този начин за ролята на България, на Бойко Борисов за техния кураж.
Във визитата на Ангела Меркел няма среща с президента Георге Иванов, само че ще се срещне с водача на опозицията Християн Мицкоски. Основна тематика е и икономическото съдействие.
 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Boris Grdanoski
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР