„Макар порнографията да не се счита за изкуство, понякога най-доброто

...
„Макар порнографията да не се счита за изкуство, понякога най-доброто
Коментари Харесай

„Най-доброто порно е в изкуството“: PornHub отново в центъра на скандал

„ Макар порнографията да не се смята за изкуство, от време на време най-хубавото порно е точно в изкуството “ – с този слоган PornHub популяризират новата си самодейност „ Класически голи тела “.

В акцията са включени международни музеи, измежду които изложба „ Уфици “ във Флоренция, Националната изложба в Лондон, Лувъра в Париж и „ Прадо “.

Подбрани са едни от най-известните картини с голи тела, измежду които „ Раждането на Венера “ на Сандро Ботичели, „ Адам и Ева “ на Албрехт Дюрер и „ Къпещи се хора “ на Пол Сезан.

Заявената цел на онлайн туровете през историята на „ голото “ изкуство е да породи интерес към сбирките на музеите и да им помогне да се съвземат след пандемията от COVID-19 (колко „ зарадвани “ са културните институти от тази поддръжка – четете по-долу).

Всяка картина разполага със собствен аудиогид, в който на най-общо казано свободен език е разказана нейната история и концепцията на създателя. Тя е показана от известната порноактриса Аса Акира.

Има наличие и за 18 +

Разбира се, няма по какъв начин да минем и без същинско порнографско наличие.

Загатването на какво следва да забележим стартира още от рекламния клип на акцията, в който взе участие порноактрисата от близкото минало Илона Сталер, по-известна с креативния си псевдоним Чичолина. Именно тя се трансформира във Венера от картината на Ботичели, до момента в който споделя слогана на акцията.

Някои от картините имат и видео роман, чието наличие и прецизно 18+. Видеата съставляват порно възстановки на сюжетите от картините, които доразвиват историята, само че в направление за възрастни.

И заваляха правосъдни каузи

PornHub от години се пробва да почисти имиджа си на платформа за полова употреба и нецензурен отмъщения, като направи редица обществено ангажирани акции. „ Класически голи тела “ не се разграничава от тях, но… става известно, че компанията не е потърсила позволение от музеите.

Говорител на Лувъра заяви, че юристи на музея към този момент са се свързали с компанията. Целта е картините от тяхната сбирка да бъдат отстранени от уеб страницата, като в противоположен случай ще се стигне до правосъдно дело.

„ Никой не е давал позволение за потреблението на тези картини. Законите за културно завещание в Италия категорично показват, че за потреблението на даден образен образец би трябвало да се изиска категорично позволение и да се заплати. Още по-важното – в този случай евентуално нямаше да го разгадаем “, разяснява управлението на изложба „ Уфици “.

По-късно наличието за тези две галерии беше отстранено.

Само PR или същински добра акция

Кампанията на платформата слага доста въпроси какво е и какво не е възможно при представянето на изкуство в актуалния свят, било то и с голи тела.

Според създателя на книгата „ Сексът и насилието в рекламата “ проф. Христо Кафтанджиев по-специфичната интерпретация на картините на международни майстори е естествена от позиция на PornHub, само че признава, че някои от интерпретациите са „ леко “ смущаващи.

„ Тази акция е ориентирано главно към аудиторията на PornHub. За тях дори не е сексуализирана, а е еротизирана. В никакъв случай освен няма да се отвратят, а и евентуално мъчно ще я виждат. По отношение на останалите консуматори акцията си е „ хард “, само че те също няма да я виждат, тъй като тя не е ориентирана към всеобщата публика “, счита рекламният специалист.

Има ли смисъл изобщо от това?

Историята на изкуството е натоварена със полов символизъм. Обекти като едно алено цвете, да вземем за пример, могат да сочат към напълно разнообразни интимни детайлности към обещано произведение, само че тези детайли постоянно остават скрити за окото на всеобщата аудитория.

Според проф. Кафтанджиев даже по-освободеният метод няма да помогне: „ Масовата аудитория не е изключително образована. Тя мъчно ще разбере или дори изобщо няма да схване скритите смисли. Затова те са безсмислени за нея “.

„ Това не е акция за всеобщата публика, като се има поради характерната й образност. PornHub би могъл да употребява много по-фини послания посредством системата на високото изкуство. Това несъмнено би било чудесно във връзка с имиджа на тази компания, само че те са избрали различен метод “, споделя още рекламистът.

Той дефинира акцията като рискована – от тези, при които „ непрестанно се вихрят кавги и правосъдни каузи “.

Според него този вид еротизиране на картините не работи добре за имиджа на международно известните музеи.

Въпреки това съгласно него в рекламата и PR-a е цялостно с сходни образци, а при положително предпочитание всяка почтена история може да се показа в сексуален или сексуализиран вид. Той дава образец с книгата „ Лолита “ на Владимир Набоков “ – игралният филм с Джеръми Айърнс от 1997 година се счита за произведение на изкуството, само че в това време еротични и сексуализирани тълкования на книгата могат да бъдат открити свободно онлайн.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР