Макар и в миналото смъртното наказание да е съществувало в

...
Макар и в миналото смъртното наказание да е съществувало в
Коментари Харесай

10-ти октомври - Европейски и световен ден за борба срещу смъртното наказание

Макар и в предишното смъртното наказване да е съществувало в на практика всички общества, през днешния ден то се употребява интензивно единствено в 58 страни, като в 95 то е отстранено, а останалите не са го ползвали от началото на 21 век или го позволяват единствено при изключителни условия, като положение на война.

В доста страни потреблението на смъртното наказване е предмет на остри разногласия.Хартата на главните праванаЕвропейския съюззабранява потреблението на смъртно наказване в страните от съюза.ВБългариято е отстранено от 10 декември 1998 година, като мораториум върху осъществяването на смъртна присъда има от 1990 година

По случай Европейския и международен ден за битка против смъртното наказване Европейският съюз (ЕС) и Съветът на Европа още веднъж удостоверяват изрично недвусмисленото си опълчване на смъртното наказване, в това число на възможното му възобновяване, постоянно, на всички места и при всички условия:

" Смъртното наказване е нечовешко и унизително наказване, което съставлява последна степен на отказване на човешкото достолепие. То не е дейно като възпиращ престъпността фактор, а също така прави правосъдните неточности необратими.

Държавите по света не престават да се отхвърлят от смъртното наказване, като над две трети от тях са го премахнали в законодателството или на процедура. Поздравяваме Замбия и Гана за това, че през последната година се причислиха към международното придвижване за унищожаване на смъртното наказване. Приветстваме и рекордния брой от 125 гласа в поддръжка на резолюцията на Общото заседание, в която се приканва за световен мораториум върху осъществяването на смъртното наказване предвид на окончателното му унищожаване. Призоваваме страните, които към момента извършват смъртни присъди, да вкарат мораториум като първа стъпка към премахването на смъртното наказване.

Тази година означаваме 20-aта годишнина от влизането в действие на Протокол № 13 към Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ) по отношение на премахването на смъртното наказване при всички условия. Досега 44 страни — членки на Съвета на Европа, са утвърдили протокола. Поздравяваме ги за това, като приветстваме утвърждението на Протокол № 13 от Националното заседание на Армения и подписването му от Азербайджан. Насърчаваме двете страни членки да приключат бързо процеса на ратификация.

Беларус е единствената страна в Европа, която към момента ползва смъртното наказване. Европейски Съюз и Съветът на Европа осъждат второто разширение на обсега на използването на смъртното наказване в Беларус в границите на по-малко от година, този път за държавните чиновници и военнослужещите за закононарушението „ държавна измяна “. Смята се, че през предходната година броят на произнесените смъртни присъди и осъществените изтезания в Китай е останал в границите на няколко хиляди, макар че данните не престават да бъдат държавна загадка. В останалата част на света страни като Иран и Саудитска Арабия са нараснали броя на изтезанията. Тези страни, както и някои други, да вземем за пример Сингапур, не престават да подценяват интернационалното право в региона на правата на индивида, като ползват смъртното наказване в случаи, свързани с опиати, или даже в случаи, когато жителите показват мнението си в обществените медии или на улицата. Прилагането на това нечовешко наказване би трябвало да бъде прекратено. Изразяваме страдание и за това, че през 2022 година и 2023 година в Съединените щати продължи осъществяването на изтезания.

Призоваваме всички страни, в които към момента има смъртно наказване, да предизвикват открит и либерален спор за неговото унищожаване. С оглед на това страните следва да подобрят прозрачността и достъпа до точна информация по отношение на процедурите, политиката и практиката във връзка със смъртното наказване. Периодичното обновяване на апели за възобновяване на смъртното наказване следва да бъде тласък за по-голяма ангажираност с гражданското общество и за засилена работа измежду младежите по отношение на премахването на това наказване. Правителствата на всички страни, премахнали смъртното наказване, следва да изпратят ясно обръщение, че то няма да бъде възобновено в техните национални наказателни системи.

Европейски Съюз и Съветът на Европа ще продължат изрично да се застъпват против смъртното наказване, в това число като наказване, налагано за осквернение, вероотстъпничество или връзки по взаимно единодушие сред лица от един и същи пол.

Гражданското общество продължава да бъде на първа линия в битката против смъртното наказване в международен мащаб. Европейски Съюз и Съветът на Европа ще продължат да укрепват партньорствата за реализиране на тази цел в законодателството и на процедура. На този значим ден приветстваме всички адвокати, бранители на правата на индивида, представители на университетските среди, политици и физически лица, които не престават да работят неуморно за човешкото достолепие и правата на индивида и за слагане на завършек на смъртното наказване един път вечно ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР