Макар и с катинари по вратите (образно казано), три елитни

...
Макар и с катинари по вратите (образно казано), три елитни
Коментари Харесай

Сценичните изкуства поведоха... виртуалното хоро

Макар и с катинари по вратите (образно казано), три елитни културни институции - Софийската опера и балет, Народният спектакъл „ Иван Вазов” и Столичният куклен спектакъл не престават да поддържат връзката с публиката си жива. Нещо повече - имат опция да развиват хрумвания и да натрупат самочувствие. Народният спектакъл прави личен продуцентски център. Операта не се тормози да мери растеж с колоси като „ Метрополитън” и "Болшой спектакъл ". А Столичният куклен спектакъл може да се похвали със фенове, подготвени да си купуват "билети " даже за безплатните онлайн постановки. Какви обаче са действителните провокации от наложената карантина, научаваме от експресната анкета с шефовете на Софийската опера и балет - учен Пламен Карталов, на Народния спектакъл „ Иван Вазов” - Мариус Донкин, и на Столичния куклен спектакъл - Иван Райков.

Вече месец след въвеждането на изключителното състояние какви са финансовите ви загуби?

Пламен Карталов: Софийската опера е вторичен разпоредник с бюджетни средства. За страдание, тя от години е с най-нисък стандарт за субсидиране по отношение на всички останали музикално-сценични институти (базовият съставен елемент при разходните стандарти е 4,50 лева за 1 лева доходи от билети, до момента в който за останалите опери е по 6,50 лева за 1 лева доходи от билети - бел. ред.) - без значение от художествените резултати и отговорности, без значение от личния принос в схемата за финансиране на активността. Така че загубите ни не са свързани с изключителното състояние, а се натрупат надалеч преди налагането на насилствената карантина. Искрено се надявам този стопански вирус скоро да бъде преборен.

Мариус Донкин: Това не може да се регистрира тъкмо. Може да се приказва единствено хипотетично, само че няма да е правилно. Ние не играем от средата на март. А когато играем - играем приблизително по 60 представления месечно - на нашите подиуми и по време на турнетата.

Иван Райков: В тази сложна за всички обстановка, загубите ни се мерят освен с финансови индикатори, само че и с неналичието на живия контакт с нашите фенове. Радваме се, че посредством самодейността си „ Приказки от телефона” получихме над 20 записа от наши фенове - деца. Бройката се усилва, тъй като всяка седмица получаваме нови записи. Не единствено от София, само че и от цялата страна.

Пандемията затвори всички театри и международната сцена опустя. Стотици ваши сътрудници обаче се оказаха подготвени за това тежко предизвикателство и с лекост „ трансферираха “ активността си в интернет. Как вие се справяте с този проблем и кое ви пречи повече - разноските за споразумяване на авторските права или разноските за висококачествено снимане и озвучаване?

Пламен Карталов: Авторските права са съществена част от коректността и отговорностите на всеки. В договорите с всеки актьор нашият правист постоянно с внимание и почитание предизвестява авансово поканените реализатори, че ще се договарят за преотстъпване правата за благосъстоятелност на Софийската опера, която е продуцент на творби и подготвен артикул за обществено показване във всичките му измерения. Авторските права на работещите по трудов контракт принадлежат на Операта. Трябва да отбележим, че с онлайн излъчванията ние не преследваме комерсиални цели. Те са само с просветителна задача, за която не се ползва отбрана на авторското право. В реалност, с цел да поддържаме връзката си с публиката, в този момент ние влагаме в нея. А след това, уповавам се, тя ще се върне и ще заеме комфортно креслата си в залата на Софийската опера.

Както отбелязвате, сега доста оркестри, оперни и трагични театри излъчват онлайн спектакли. „ Метрополитън опера “ ги назова „ Нощи”, ние – „ Перли”. Българската публиката в този момент може да гледа на воля гратис всичко - от Ню Йорк, Виена, Москва, Лондон, София. Аз съм доста удовлетворен, че може да съпоставя. Нека се види, че доста от нашите спектакли не отстъпват по музикално-изпълнителско и режисьорско качество. Нека да е нескромно изказването ми. Казват го нашите фенове. Ще се постараем за в бъдеще архивирането посредством снимането на постановките да е още по-отговорно - поради звука и картината. Нашите спектакли имат онлайн показване с помощта на партньорството ни с Българската национална телевизия, с ТВ 1 и личния списък на Операта.

Мариус Донкин: Авторските права за играта на спектакли в страната са едно. Извън рамките на страната - второ. А за онлайн лъчение на представления, които са и най-скъпи, трето. Трябва да се приказва с всеки създател на драматургичен текст, с режисьора, с основния воин, с създателя на музикалното оформление. Хората са впечатлени от онлайн спектаклите на „ Болшой спектакъл “ и на „ Метрополитън “... Съжалявам, само че ние сме надалеч от техните финансови благоприятни условия. Заснемането на даден театър също е комплицирано и изисква доста техника. Недопустимо е да пускаме неприятно снимани представления. Процесът е сложен и безценен. Ще продължим със снимането на нашите представления, само че в напълно различен темп, защото на този стадий не сме в положение да отделяме сходни финанси. Разбираме, че след пандемията търсенето на онлайн излъчванията ще продължи. Затова сме в развой на основаването на продуцентски център към театъра. Всяка помощ би ускорила процеса.

Иван Райков: В навечерието на Цветница към този момент пуснахме първата онлайн режисура във фейсбук страницата ни - „ Вампирова младоженка “. Подготвяме за лъчение редица спектакли от богатия ни списък, които феновете ще могат да гледат гратис в обществената мрежа. Стриймването на представления обаче е краткотрайно решение, тъй като магията на посланието и протичащото се в залата няма по какъв начин да бъдат пресъздадени на запис. Колкото до авторските права - всички те са уредени и пред нас такива проблеми не стоят.

Правили ли сте изследване дали феновете са подготвени да платят, с цел да гледат ваши постановки в мрежата?

Пламен Карталов: Не, само че ние имаме оферти от същински наши почитатели за възнаграждение на гледаните спектакли, които са предавани гратис.

Мариус Донкин : Не сме правили. Разбира се, платеният вход за онлайн зрелище не би трябвало да коства колкото билет за живо зрелище. Аз персонално не съм последовател на сходен вид лъчение, тъй като същинският смисъл на театъра е живият контакт с публиката. Но, като имам поради отговорността на националния спектакъл за представянето на художествената му продукция и разпространяването на българския език (според Закона за протекция и развиване на културата), както и евентуалната ни публика в страната и чужбина, разбирам смисъла и нуждата от сходни предавания. Сега ги вършим, без да взимаме пари за тях - само и единствено с цел да поддържаме връзката си с нашите фенове. Това е наша, а и тяхна нужда. Убедени сме в това, защото се гледат от сред 10 000 и 15 000 души и имат по към 70 000 кликвания.

Иван Райков : Да, правили сме. В анкетата ни участваха над 300 души. Резултатите от изследването демонстрираха, че феновете са склонни да платят за онлайн представления естествена цена на билет. За в бъдеще сме склонни да запазим онлайн излъчванията, само че единствено на определени по-стари спектакли от нашия богат списък. Иначе подаръкът ни за публиката след тази дълга разлъка са два нови спектакъла, които ще покажем незабавно след края на изключителното състояние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР