Макар да е стъпка в правилната посока, инициативата на Европейската

...
Макар да е стъпка в правилната посока, инициативата на Европейската
Коментари Харесай

Иво Христов: Европейската комисия да забрани вредните пестициди


" Макар да е стъпка в вярната посока, самодейността на Европейската комисия не може да се счита за сериозен ангажимент за справяне с трагичното понижаване на дивите и домашните опрашители. Европейската комисия би трябвало да мисли в по-дълъг небосвод от бизнеса, който чака бърза ликвидност и няма самичък да се откаже от пестицидите. За това е нужна воля. "

Това съобщи Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, в свое изявление в пленарна зала в Страсбург. По време на последното за тази година съвещание на Европейския парламент бе разисквана показаната през юни 2018 година от Европейската комисия Инициатива на Европейски Съюз за отбрана на опрашителите. Резолюция, готова от Комисията по околна среда на Екологичен потенциал на 3 декември, дефинира предлаганите ограничения като незадоволителни за справяне с аргументите за казуса, които са свързани с промените в климата, интензивното земеделие и загубата на естествени местообитания. Документът приканва за предприемането на ограничения от страна на Европейски Съюз против намаляването на броя на дивите опрашители.

" През последните години в моята страна - България - имаше десетки случаи на отравяне на пчели. Много пчелари изгубиха пчелите и поминъка си, постоянно поради напръскване с нездравословни хербициди и пестициди. И това е единствено сметката за домашните пчели, върху които имаме наблюдения. Какъв е резултатът върху всички други опрашители, можем единствено да гадаем. Още не знаем какъв резултат ще окаже и 5G технологията, а учените предизвестяват, че тя ще има резултат върху опрашителите ", сподели още българският евродепутат.

Според Иво Христов, в случай че не бъде стихотворец активен, действителен финансов и политически ангажимент от страна на Комисията към пчелари и научни експерти, ориста на тази самодейност ще бъде много сходна с насоките на Европейския орган по сигурност на храните от 2013 година - за понижаване на използването на пестициди, които вредят на пчелите.

" Шест години по-късно към момента сме доста по-близо до старта, в сравнение с до някакъв позитивен резултат ", счита Христов.

Въпреки че съществуват задоволително доказателства за проблемите, с които се сблъскват пчелите и другите инсекти, към момента има доста неясноти и мащабът на казуса е незнаен. За да бъдат събрани повече данни, е належащо отделянето на повече средства за проучвания и наблюдаване на типовете опрашители в Европейски Съюз. Друга значима посока е създаването на нови типове пестициди, които са безвредни за пчелите и другите потребни инсекти.

Проучване сподели, че през последните десетилетия в някои европейски райони летящите инсекти са намалели с над 75%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР