Макар че става дума за услуга, която предполага пряко взаимодействие,

...
Макар че става дума за услуга, която предполага пряко взаимодействие,
Коментари Харесай

Фризьорството се премества в интернет

Макар че става дума за услуга, която допуска директно взаимоотношение, експертите са намерили метод да вършат това през интернет

Хората, които постоянно се грижат за външния си тип, към този момент имат и виртуална алтернатива за косата си
(снимка: CC0 Public Domain)

Могат ли фризьорските салони да работят в изискванията на изключително състояние и обществена изолираност поради Covid-19 – този въпрос вбеси българските управляващи, когато бе заложен от публицист в първите дни на изключителното състояние през март. Оказа се, че съобразителни фризьори от целия свят са намерили метод да продължат да работят, да се грижат за косите на хората и надлежно за тяхното самочувствие. И, несъмнено, това им е осигурило известни приходи.

За съобразителните фризьори, работещи с клиенти през приложения като FaceTime, Zoom и YouTube, описа неотдавна BBC. Макар че става дума за услуга, която допуска директно взаимоотношение, експерти от разнообразни краища на света са намерили метод да вършат това през интернет.

Затварянето на фризьорските салони има отрицателни последствия в няколко посоки. Едната част от тях са свързани с негативите за самия бизнес: усложнения в изплащането на наеми, заплати и други Другата част е обвързвана с психологическтие резултати при клиентите. Хората, които постоянно се грижат за външния си тип, мъчно могат да понесат себе си с коса, която не е обгрижвана 2-3 месеца. „ Цъфтящи ” краища на косата, прорасли сиви и бели коси – всичко това работи смазващо на душeвността на мнозина.

Фризьорите, осъзнали това, са потърсили метод да го компенсират. Пол Филипс има фризьорски салон на име „ Chopp ” в Есекс. Затворил през март, когато стартира изолацията поради ковид. Скоро обаче стартирал нова услуга: „ Chopp Drops ”. Доставя артикули за коса до прага на клиентите си и по-късно показва посредством видео-разговор по какъв начин да приложат препаратите.

„ Повечето фризьори споделят, че в никакъв случай не би трябвало да боядисвате косата си вкъщи и в естествени времена аз бих се съгласил с това ”, споделя той. „ Но психологичното здраве на доста клиенти е наранено от актуалната обстановка. Боядисването на сивите корени и изсветлелите краища ги кара да се усещат по-добре ”.

Пол споделя, че обслужва до 26 клиенти дневно. Все отново е внимателен и предлага единствено препоръки, които са постижими в домашни условия. „ Доста комплицирано като техника е да боядисвате руса коса, тъй че тези клиенти за жалост би трябвало да изчакат да завърши интервалът на изолацията ”, изяснява той. „ Не бихте желали някой да ви окепази главата и по-късно да би трябвало да живеете с ужасния си тип още седем седмици ”.

Услугите на Пол са платени, както е и при други негови сътрудници, почнали да оферират виртуално фризьорство. Някои от тях даже се радват на нараснал интерес.
още по тематиката
Ебуни Аджидуа е експерт по косопад. Пренасочила е срещите си с клиенти онлайн, предлагайки им домашни маски за коса. При нужда ги насочва към кожни лекари за спомагателен съвет.

„ Хората в този момент имат време да се съсредоточат върху нещата, които по-рано може да са пренебрегнали ”, споделя тя. Нейната услуга е измежду тези, които се радват на нараснало търсене.

Ебуни е дала началото и на нова самодейност: ден на виртуалното миене на коса. Всяка неделя кани хората да се причислят към нея в Zoom, с цел да се занимаят с косите си: мият ги, вършат маски, стилизират косата дружно.

„ Говорим си за продуктите, които използваме, и за това по какъв начин третираме косата си ”, споделя тя. „ Наистина е хубаво, това дава на хората чувство за нормалност, когато светът на открито е горящ ”. Според нея, основно значение тук имат чувството за рутина и фокусирането на вниманието върху себе си.

Макар че подстригването е по-сложно нещо, някои фризьори дават и препоръки за подкастряне, в случай че е извънредно неотложно. „ Подрязах косата си начело, само че даже не бих опитал [да отрежа] личната си коса откъм гърба ”, споделя Майкъл Ван Кларк във видеоклип в Instagram. Вместо това той демонстрира на публиката по какъв начин да стилизира къса коса, пораснала за няколко седмици.

Откакто затвори порти, екипът на неговия салон разгласява видеоклипове в обществените медии и резервира часове за виртуални съвещания, като е обслужил повече от 3000 клиенти онлайн. „ Имаме нови клиенти, които в никакъв случай не са идвали в нашия салон, търсенето е голямо ”, споделя Ван Кларк.

Фризьорите са единомислещи, че е доста по-лесно да организират видеоконсултациите, в случай че са виждали клиента персонално по-рано, само че и при новите консуматори има по какъв начин да се помогне и могат да се дадат препоръки.

Джина Конуей, която управлява три салона в Лондон, счита, че това може да се трансформира в „ новото обикновено ”. Очаква, че даже след отминаването на ковид доста хора ще избират да се възползват от виртуалните услуги в някои обстановки. Това може да са хора, които работят от къщи, майки, които нямат къде да оставят децата си, и хора, които се тормозят да вървят тук-там, където има доста други хора. Техните визити ще станат виртуални.

„ Отначало се колебаех, защото желаех да запазя бизнеса си допустимо най-професионален, само че в действителност това е методът – да даваме верни препоръки и да оказваме помощ на хората да се усещат добре ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР