Астрофизиците използват тъмната материя, за да обяснят аномалиите, които се

...
Астрофизиците използват тъмната материя, за да обяснят аномалиите, които се
Коментари Харесай

Вселената се контролира от невидима сила: астрофизиците потвърдиха съществуването й

Астрофизиците употребяват тъмната материя, с цел да обяснят аномалиите, които се следят във Вселената. За разлика от елементарната материя, тъмната материя не излъчва, всмуква или отразява светлина, което я прави невидима и откриваема единствено посредством гравитационното си въздействие.

Нов разбор на галактически наблюдения и основани симулации разрешиха на астрофизиците да потвърдят съществуването на неосезаем съставен елемент на Вселената. Резултатите от проучването са оповестени в списание Monthly Notices на Кралското астрономическо общество, пише Earth.

Учените изследват дали Вселената може да бъде изцяло обяснена с материя, която може да се види и мери непосредствено, или дали тъмната материя е нужна, с цел да изясни наблюдения, които другояче остават необясними.

Повечето астрофизици в този момент имат вяра, че тъмната материя е нужна, с цел да се изясни държанието на звездите и галактиките. Според създателите на проучването те са посочили по какъв начин действително следените връзки могат да се употребяват като основа за тестване на два разнообразни модела за изложение на Вселената. Тоест със и без тъмна материя.

Учените проучиха наблюденията на космоса и сътвориха симулации, които взеха поради както елементарната, по този начин и тъмната материя. Използвайки симулации, учените са пресъздали характерности, които се следят в действителни галактики и са сложни за пояснение без съществуването на тъмна материя. Резултатите демонстрират, че тези характерности в действителност подхождат на предстоящите във галактика с тъмна материя. По този метод моделът на тъмната материя на космоса е най-хубавото изложение на Вселената, считат астрофизиците.
 Тъмна материя Снимка: EarthSky
Учените също са изследвали връзката сред забележимата материя и хипотетичното наличие на тъмна материя в галактиките. Наблюдаваните галактики наподобява се подчиняват на тясна връзка сред елементарната материя и хипотетичната тъмна материя. Въпреки че някои учени считат, че това, което се приема за тъмна материя, е доказателство, че актуалната доктрина за гравитацията е неверна.

Според учените тъмната материя освен предсказва връзката, само че за доста галактики тя може да изясни това, което се вижда при наблюденията и това е по-естествено, в сравнение с допуска теорията за модифицираната гравитация.

Интересното е, че наблюденията, които потвърдиха тези характерности, в началото бяха осъществени от поддръжници на теорията, че във Вселената няма тъмна материя.

Според създателите на проучването, когато звездите се раждат и умират, те експлодират, образувайки свръхнови, които могат да образуват центрове на галактики, което естествено би обяснило съществуването на тези характерности. Тоест характерностите, които учените са изследвали, изискват както съществуването на тъмна материя, по този начин и отчитане на физиката на елементарната материя.

Сега астрофизиците желаят да видят дали същата връзка може да се употребява за разграничение на разнообразни модели на тъмна материя. Разбирането по какъв начин се трансформира връзката при разнообразни модели на тъмна материя може да помогне да се схванат свойствата на самата тъмна материя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР