Макар че Европейското първенство за юноши в до 18-годишна възраст

...
Макар че Европейското първенство за юноши в до 18-годишна възраст
Коментари Харесай

Георги Давидов: Искаме да помогнем на момчетата да превъзмогнат дългата пауза

Макар че Европейското състезание за юноши в до 18-годишна възраст (както и всички Европейски шампионати за подрастващи това лято) падна жертва и бе анулирано поради епидемията с Covid-19, националният селекционер на тази възраст Георги Давидов събра 13 момчета от набор 2002 за тренировки в София.

Юношите ни трябваше да се борят за промоция в Дивизия А на шампионата в Орадеа, Румъния от 25 юли до 2 август, в група с Босна и Херцеговина, Норвегия, Словакия, Нидерландия, Португалия.

Заради изключителната обстановка и идните финали на Държавното състезание за юноши, в кампа няма да се включат гениите от този набор, играещи в клубове в провинцията. В началото на лагера, който ще продължи с по 4 тренировки седмично, с цел да се даде опция на момчетата да упражняват за Държавното състезание с клубовете си, Георги Давидов даде малко изявление за www.basketball.bg.

- Г-н Давидов, събрахте в София група единствено от столични клубове. Предвижда ли се разширението й, или пък има проект за различен камп с момчета от провинцията?

Нещата станаха доста бързо, безусловно да няколко дни взехме решение да съберем момчетата от София, които покриват набор 2002. Разбира се, аз желая да извикам всички само че ситуацията в страната е тежко към момента и това е най-хубавият вид за момента! Момчетата от провинцията са извънредно значими за тима и аз скърбя, че не мога да разполагам с тях, само че да не забравяме, че и те се готвят за финали и няма да е правилно да ги извикаме и по този начин да нарушим подготвителния развой, а те са и най-хубавите в тимовете си! Да, може би не е съвършена организацията, само че е най-хубавата за момента и ние постоянно можем да създадем промени за положително. В тези тежки и странни условия, желая да благодаря и за бързата реакция на федерацията в лицето на президента Георги Глушков за това, че това нещо стана и се надявам всичко да е за положително.

- Какви са упованията от тези момчета? Те действително ще пропуснат върховата си година за U18 и следващата година ще са при 20-годишните за присъединяване в Екологичен потенциал.
- Няма упования към тях сега! Просто ги събираме на подготвителен лагер, с цел да проверим положението им, да се погрижим за тях в този миг и ще създадем всичко допустимо, с помоща на тимовете им, естествено, да превъзмогнат дългата пауза. Този набор ще бъдат дружно най-малко още две години, тъй че който и да им е треньор следващата година, ще разполага с доста гений. Аз доста се веселя, че съм с тях сега, тъй като с множеството от тях поддържаме връзка още от началото на годината. 20-годишните си имат треньор сега и то доста добър.

- След първата подготовка - какви са усещанията, изгубили ли сме доста време в изключителното положение/ситуация?
- След първата подготовка мога да кажа, че общо взето всички са еднообразно зле. Но това е напълно обикновено. Така че нашата работа е тъкмо такава - да им помогнем да стъпят на крайници по допустимо най-безопасния метод и със съдействието на всички. Аз мисля, че и аз, и господин Барчовски имаме капацитета да им помогнем.

- Какво се чака от тях с този месец тренировки?
- Каквото се чака от всеки професионален баскетболист, нищо повече.

- Веселин Веселинов ли ще ти е асистент отсега нататък? Каква е ролята на Росен Барчовски в този лагер и ще взе участие ли в възможни такива?
- Веско Веселинов е част от щаба дружно с Любомир Киров от " Рилски състезател ", естествено и физиотерапевт, който сега по справедливи аргументи не може да участва на лагера. Г-н Барчовски е като съветник, ще оказва помощ с богатия си опит на всички нас. Той е моторът на това нещо, което се случва сега, за което му благодаря.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР