Мъжете са от Марс, жените – от Венера. Все още

...
Мъжете са от Марс, жените – от Венера. Все още
Коментари Харесай

10 разлики между мъжкия и женския мозък

Мъжете са от Марс, дамите – от Венера. Все още се спори за това дали мъжете са по-добри инженери, компютърни експерти, математици, до момента в който дамите са по-добри в думите, проучването на езици, имат по-развита вътрешен глас.

За да се основат сходни стандарти, евентуално е имало за какво и те са били учредени на същински и достоверни наблюдения от живота.

Все повече се развиваме и придобиваме разнообразни умения, които заличават сходни изказвания. В последна сметка човек е добър там, където постави повече старания, или пък се оправя с лекост, според от персоналната мотивация и ползи.

В тази ранглиста стъпвам на публикация, оповестена преди време в онлайн списанието Stanford Medicine. Ще ви показва 10 разлики при мъжкия и женския мозък, които значително дефинират държанието и настройките на двата пола.

1. Средно способността за четене с схващане и писане при дамите непрестанно надвишава тази на мъжете . Те превъзхождат мъжете в проби за съгласуваност на фината моторика (свиване на дланите, съгласуваност на пръстите, координирана работа сред двете ръце) и скорост на усещане. Те са по-добри в извличането на информация от дълготрайната памет. Средно мъжете могат по-лесно да извличат детайли от работната памет. Те имат мощно развити визуално-пространствени умения като да вземем за пример: следене на движещи се предмети, ориентиране на оръжие, визуализация на движещи се дву- или триизмерни форми в пространството.

2. Навигационни изследвания демонстрират, че дамите са склонни да се ориентират на ново място по забележителности , здания или друга присъща специфичност, до момента в който мъжете по-често се ориентират, изчислявайки нечия позиция посредством установяване на посоката и изминатото разстояние.

3. Редица проучвания демонстрират, че бебета момиченца реагират по-бързо на лица и стартират да приказват в по-ранна възраст . Момченцата реагират по-рано в ранна детска възраст на пробно провокирани несъответствия във образната им среда (например добавяне на нова играчка). В зрелост дамите остават по-добри във усещането на лица, до момента в който мъжете са по-добри във усещането на предмети.

4. Жените са два пъти по-склонни от мъжете да преживеят клинична меланхолия през живота си. Същото се отнася и за посттравматично стресово разстройство. Мъжете са два пъти по-склонни да станат алкохолици или подвластни от опиати. А вероятността да развият шизофрения е 40% по-висока от тази при дамите.

5. Честотата на дислексия при момчетата е може би 10 пъти по-висока от тази при девойките и те са четири или пет пъти по-склонни да получат диагноза на разстройство от аутистичния набор.

 10 разлики сред мъжкия и женския мозък

6. Мъжкият мозък е по-голям от женския мозък . Докато дамите употребяват двете хемисфери, с цел да обработват постъпилата информация, мъжете употребяват най-вече лявото полукълбо.

7. Хипокапусът при дамите, който отговоря за ученето и запаметяването, е по-голям от този при мъжете и работи по друг метод . От друга страна амигдалата, която е обвързвана с прекарването на страсти и припомнянето на прочувствено наситени мемоари, при мъжете е с огромен размер. Проучвания демонстрират, че амигдалата също работи друго при двата пола.

8. Двете полукълба на женския мозък са свързани между тях повече, в сравнение с тези на мъжа. В изследване от 2014 година откриватели от Университета в Пенсилвания употребяват невроизобразителни способи за проучване на мозъка на младежи, като 428 са мъже и 521 са дами. Нехарактерно голяма извадка! И откриват, че мозъкът на дамите непрестанно демонстрира по-силно координирана интензивност сред полукълбата, до момента в който мозъчната активност при мъжете е по-строго координирана в границите на избрани области на мозъка.

Тази констатация е в действителност удостоверение на резултатите от други по-малки изследвания, оповестени по-рано, като обобщава и останалите наблюдения, че “corpus collosum ” – линията от бяло вещество, която пресича и свързва двете полукълба, е по-голяма при дамите, в сравнение с при мъжете. Затова женският мозък е двустранно по-симетричен от мъжкия мозък .

 10 разлики сред мъжкия и женския мозък

9. Твърди се, че учредените на пола разлики в мозъчната конструкция и физиология отразяват алхимията на взаимоотношенията сред хормони/ рецептори, техните въздействия в клетките и въздействието на генетичните променливи – изключително притежанието на XX (жени) или XY (мъже) генотип.

10. В изгода на дамите е способността за правене на няколко неща по едно и също време или по този начин нареченият „ multitasking ”. Мъжете са склонни към фокусиране върху една или най-вече две задания, до момента в който дамите могат да гледат телевизия, хранят детето и да водят изчерпателен диалог с колегата си.

Почти никой няма напълно мъжки или напълно женски мозък. Не всички човешки мозъци са идентични. Важно е да знаем, че разликите не ни дават съображение да ги дефинираме като положителни или неприятни . Вместо това бихме могли да се стремим към съвършенство и запълване на минусите, като се движим в една посока и взаимно съчетаваме най-хубавите качества и умения на двата пола.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР