Мъжете под заплахаРано е да се каже дали ще доведе

...
Мъжете под заплахаРано е да се каже дали ще доведе
Коментари Харесай

Коронавирусът влошава качеството на спермата

Мъжете под опасност

Рано е да се каже дали ще докара до генетични промени

Вече знаем за последствията, които оказва коронавирус инфекцията върху разнообразни органи и системи в човешкия организъм. Вирусът и неговите разновидности безусловно срутват имунитета, повреждат кръвоносните съдове, сърцето, нервите. Оказва се, че поразяват и репродуктивната система на мъжете.

COVID-19 въздейства на ерекцията, по-точно - утежнява я. Засега няма данни дали може да докара до неплодородие. Знае се обаче, че поврежда кръвоносните съдове - получават се тромбози, задръстване на съдовете. А, както е известно, половата система е богато кръвоснабдена. При такива промени мъжът е застрашен от импотенция, мъчно поддаваща се на лекуване, притесняват се уролози.

Другият огромен проблем, провокиран от ковид, е намаляване равнището на тестостерон - хормона на мъжествеността. Колкото до генетичния материал, към този момент има изследвания, доказващи въздействието на COVID-19 върху спермограмата. В изследваната група 20% от мъжете имали отклонения. Анализът на сперматозоидите им посочил доста нарастване в семенната течност на сперматозоиди с недостатъци в главичката, а също и съществуване на нараснало количество левкоцити (клетките на възпалението).

Засега е рано да се твърди, че Ковид ще окаже въздействие на идващите генерации, предизвиквайки генетични промени у тях. Експерти настояват, че за това ще може да се приказва след няколко години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР