Мъжът няма много място за аксесоари и освен ръкавелите и

...
Мъжът няма много място за аксесоари и освен ръкавелите и
Коментари Харесай

Как Rolex покори света с лого на корона и немска педантичност

Мъжът няма доста място за аксесоари и с изключение на ръкавелите и вероятно пръстен, последният предпазлив, само че също по този начин и гръмък аксесоар, може да се счита точно часовникът. През последните години има една марка, която показва лукса и въпреки мнозина да одобряват този материал за реклама, би било мъчно да се одобри за такава. Все отново не би трябвало да забравяме, че има компании, които нямат потребност от сходни реклами, при тях се приказва за връх на качество.

Историята на Rolex е не просто забавна, само че и създавана с години. На първо място ще открием, че хора като Джеймс Бонд, Пол Нюман, Марк Уолбърг и още доста други, носят този аксесоар като знак на триумфа. Няма по какъв начин да пропуснем и още един факт, множеството модели, изключително старите, не престават да се считат за антики с висока стойност. През 2019 година някои от най-редките модели съумяха да доближат цени от 27-30 хиляди $. И това може да ви се коства прилична цена за доста първокласно произведение, само че не задоволително висока, с цел да се счита за влиятелна марка. Разбираме визията за висока стойност, затова дано насочим вниманието към един различен образец, който се продаде през 2017 година

Принадлежал е на Пол Нюман и е закупен през далечната 1968 година Моделът е Rolex Daytona и по време на търга доближава сумата от 15.5 милиона $. Това е единственият подобен модел по рода си е бил поръчан от различен притежател, само че в следствие се закупува от холивудската звезда и се употребява много дълго време от него. Това надалеч не е единственият подобен модел, съществуват и доста други, които влизат в тази категория, само че тук идва и значимият въпрос: по какъв начин тази компания съумя да се трансформира в толкоз значима марка?

Началото стартира през 1905 година като Wilsodrf & Davis. Това е компания за часовници с дистрибуция единствено в Лондон. Rolex ще стартира своята ера точно от тук и скоро ще се снабди с логото на короната. Създател е немския занаятчия на часовници Hans Wilsdorf – марката става синоним на триумфа и показва тъкмо тези хрумвания и благоприятни условия на клиентите.

Уилсдорф имал желанието да направи часовник, който е толкоз прецизен и сполучлив, че може да се изправи против всички джобни часовници. По това време към този момент се счита, че часовникът на китката може да размени остарялата технология и за разлика от джобните – може да издържи на всички детайли на времето, в това число удари. Джентълмение чуват за проблемите на ръчните часовници (онези, които носим на китката си) и считат да забавят еволюцията. Немецът обаче вижда минусите като благоприятни условия и стартира да работи точно в тази посока.

Разработва цяла линия от ръчни часовници в най-различни стилове и през 1908 година избира името Rolex за своя запазена марка. През 1910 година към този момент е основал фикс идея, тъй като това е продукт, който освен демонстрира времето, само че и към този момент може да получи швейцарски документ за хронометрична акуратност. Швейцарците признават, че това е същинско създание на изкуството и с тяхната благословия започваме да виждаме не просто интерес, а преобразяване на марката в фетиш.

Освен високото наличие на нововъведения, немският специалист се оказва извънреден търговец и маркетингов специалист. Неговият концепт е да употребява хората, с цел да получи нови клиенти. Първо пуска промоции на новите модели, а по-късно стартира да ги покачва за всяка последваща серия. Колкото по-добър модел пуска, толкоз по-сигурно е, че и други ще дойдат, с цел да търсят същият модел.

Проблемът е, че в никакъв случай няма да открият, само че ще се радват на нещо още по-добро и ще бъдат ходеща реклама, която ще свети с новата си облага! Ето за какво всички считат, че Ханс е маркетингов талант, който доста добре знае по какъв начин да върти търговията. За мнозина е с десетилетия напред в бизнеса с часовници. Той продава своите часовници като допустимо най-хубавите от най-хубавите на пазара и не е мъчно да се повярва. Тези изказвания се удостоверяват с изключителното качество и в действителност Rolex са часовници преди всичко, когато се приказва за тях в тази посока.

През 1920 година Уилсдорф се мести в Женева и се разделя с Дейвис, като сменя името на компанията Montres Rolex S.A. Започва да продава своя съвършен часовник и включва създаването на водоустойчиви продукти. За да успее да промотира този артикул, немецът има невероятна концепция.

Използва услугите на Едуард Бернайс, който би трябвало да отиде и да преплува Английския канал, носейки Rolex през 1927 година След повече от 10 часа във водата, часовникът е в съвършено работещо положение.

Уилсдорф следва тази концепция и продължава да промотира своите часовници, употребявайки всеки един триумф като нов небосвод.

Часовниците не престават да носят духа на нововъведението. Марката е иноватор на автоматизираните часовници, които през 30-те години стартират да печелят вниманието на аудиторията. Конкуренти в този миг са Oyster и Jubilee. Немският занаятчия сменя кожените каишки с железни, предоставяйки още мотиви за искра. Днес този артикул е знак на статус и той идва с висока цена.

За мнозина Rolex е първокласната марка за средностатистическият човек (цените обаче могат да кажат друго). Комбинацията от добър маркетинг, разпознаваемо лого и разнообразни качества, основава съвършената стихия и носи вниманието на милиони по целия свят.

Все отново не би трябвало да забравяме, че Rolex не са и най-скъпите часовници в света, само че въпреки всичко идват с цена. Причината да се влага толкоз в тях е, че те постоянно ще наподобяват като нови и в никакъв случай няма да разочароват притежателя. И до момента в който имаме най-различни марки или от ден на ден гледаме телефона си за тъкмо време, къде тъкмо е мястото на Rolex?

Това е продукт, който би трябвало да подсигурява качество и авторитет. Това е часовник, който в действителност може да подсигурява жанр и класа, да се разпознава и да потвърждава, че притежателят му има съществени качества. Има и още едно качество, което не би трябвало да пренебрегваме – всеки един часовник резервира цената си през годините и даже може да я покачва. За мнозина това е една добра инвестиция, само че всичко зависи от метода на запазване. Компанията прави към 1 милион часовници на година и ги продава в целия свят, затова всеки може да направи своята инвестиция в тази посока.

Ограниченият брой може да носи и спомагателна стойност на самите артикули, само че това по никакъв метод не значи, че същата ще падне. Немският часовникар е знаел по какъв начин да сътвори традиция и несъмнено е съумял да свърши тази работа. При това повече от добре.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Съществуват и модели, които не просто са почтени, а към този момент са достигнали паметен статус. Такъв може да е този на създателя Ян Флеминг, който има Rolex Explorer, а неговият воин – Джеймс Бонд ще употребява същият. Стар Rolex Submariner 6538 ще бъде носен от Шон Конъри и ще има стойност от 60 хиляди $ през 2016 година Същият часовник се продава още веднъж на стойност от 180 хиляди $. Всеки път, когато звезда постави подобен часовник, целият модел покачва своята стойност няколко пъти – най-малко.

В последните години преди гибелта си, Уилсдорф основава своята фондация, която има всички компании на Rolex и е задължена постоянно да зарежда благотворителния фонд в Швейцария. На този стадий може да се счита, че компанията Rolex е неправителствена организация, а не тъкмо компания.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР