Мъжът е представен в комюникето като 38-годишния Тихомир Иванчев. Той

...
Мъжът е представен в комюникето като 38-годишния Тихомир Иванчев. Той
Коментари Харесай

Шести българин ще стане обвиняем в Лондон за шпионаж в полза на Русия

Мъжът е показан в официалното съобщение като 38-годишния Тихомир Иванчев. Той ще бъде изправен пред Уестминстърския магистратски съд в Лондон в сряда.

По-рано английската прокуратура повдигна обвинявания на други петима българи, че са били част от организирана мрежа, която е правила наблюдаване и вражеска активност в интерес на Русия във връзка с съответни цели, в това число за евентуални отвличания и работила сред август 2020 г и февруари 2023 година

Конкретното обвиняване против петимата - трима мъже и две дами, е за скрит план за " събиране на сведения, предопределени да бъдат от директна или косвена изгода за врага, с цел да се навреди на сигурността и ползите на страната ".

Петимата обвинени - Орлин Русев, 45-годишен, Бисер Джамбазов, на 42, Катрин Иванова, 32-годишна, Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29) - всички те български жители, са живели в Лондон и Норфолк и бяха задържани през февруари 2023 година от полицейските сили за битка с тероризма.

Срещу Русев, Джамбазов и Иванова се води и друго дело - те са упрекнати и в закононарушения, свързани с документи за идентичност.

Рисунки, изобразяващи Катрин Иванова, Ваня Габерова, Орлин Русев, иван Стоянов и Бисер Джамбазов, явили се посредством видеовръзка на правосъдно съвещание в Лондон на 26 септември 2023 година.
Изображение: Пи Ей посредством АП/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР