Мъж получи втори шанс за живот. На него му беше

...
Мъж получи втори шанс за живот. На него му беше
Коментари Харесай

Нов живот с две изкуствени сърца - историята на Мартин от Варна

Мъж получи втори късмет за живот. На него му беше направена неповторима интервенция преди към четири месеца от лекарите в болница „ Света Екатерина " в София. Днес той към този момент мечтае за трансплантация на сърце във Франция.

Мартин Кожуклиев е от Варна, само че от към четири години живее в София. Работи като ИТ в огромна болница, където поддържа всички компютри и системи в редовност.

„ По подигравка на ориста тъкмо в тази болница ми откриха казуса със сърцето. Това стана напролет на 2021 година В разгара на COVID-19 започнах да получавам необикновени за мен признаци - като компликация при изкачването на стълби, задъхване, елементарно се изморявах и забелязах, че не ми стига въздух. Необичайни неща за мен, тъй като повеждам деен метод на живот ", споделя в предаването „ Тази събота и неделя " по bTV мъжът с двете изкуствени сърца.

Отива за обзор при един от лекарите в болничното заведение. Той открива, че сърцето му е уголемено и фракцията на изтласкване е на една трета от естественото.

„ Състоянието му беше доста тежко - той не можеше да измине и няколко крачки, без да се измори. През множеството време лежеше. Минималните старания, които полагаше, предизвикваха у него отмалялост. Постоянно беше на венозни медикаменти за подкрепяне на съкращаването на сърцето ", споделя и проф. Димитър Петков от болница „ Св. Екатерина ".

Лекарите слагат на Мартин две устройства, известни като изкуствено сърце - една на лявата и едно на дясната камера на сърцето.

„ Оттогава непрекъснато нося една раница със себе си. Тя тежи към пет кг. Тя поддържа двете ми изкуствени сърца ", разяснява Мартин.

„ Това устройство съставлява помпа, която се слага най-вече в лявата камера на сърцето. В извънредно редки случаи, който сърцето е отслабвало и в дясно, се слага и на дясната камера. Това се прави за пръв път при изцяло вградени на устройствата в тялото. Иначе, ние сме поставяли две устройства, само че отвън тялото ", изяснява проф. Петков.

Максималното време, което пациентът може да преживее с това устройство, е 15-16 години. Това съгласно проф. Петков е изцяло съпоставимо с една сърдечна трансплантация.

Мартин въпреки всичко ще се подложи на трансплантация, като той е решил тази интервенция да бъде направена във Франция. Разказва, че положението му е изменчиво след слагането на двете изкуствени сърца, а той желае оптимално бързо да се върне към дейния си метод на живот.

„ За страдание, поради ниския брой донори в България, възможностите ми тази интервенция да се случи тук са доста дребни. Започнах да диря разновидности в чужбина. Здравната каса би помогнала за самата интервенция и за лекуването ми, само че не поема разноските ми по престоя във Франция. При трансплантациите не може да се планува престоя, тъй като не е ясно по кое време ще има условия да се направи самата интервенция - може да е месец, може да е година ", споделя Мартин.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР