Мъж подлуди съседите си в "Южен" с 52 котки и

...
Мъж подлуди съседите си в "Южен" с 52 котки и
Коментари Харесай

Такса общи части се плаща и за лежащо болни

Мъж подлуди съседите си в "Южен " с 52 котки и дузина кучета 21. век! Близо 2 месеца цялостен вход в "Тракия " стои на свещи поради... теч Далавера с чиповете за асансьори! Факири ги клонират за нула време На жителите им писна! Искат бърза писта за каузи против борчлиите

Професионалните домоуправители в града показаха най-честите въпроси, надлежно и отговорите им, които вълнуват етажната благосъстоятелност. Казусите са взети от действителната процедура.

ВЪПРОС: Дължи ли майка ми такса за разчистване на входа и стълбищата, в случай че не ги употребява? Жената е на 80 години, пенсионер по болест, лежащо болна и не може да се обслужва сама. Възможно ли е да се освободи от заплащането на таксите?

ОТГОВОР: В Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), в член 51, е посочено, че разноските за ръководство и поддържане на общите елементи на етажната благосъстоятелност се разпределят поравно съгласно броя на притежателите, ползвателите и жителите. Не се заплащат такси за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от притежател, ползвател и жител, който обитава в етажната благосъстоятелност не повече от 30 дни в границите на една календарна година.

В ЗУЕС обаче няма съответно упоменато, че възрастни или лежащо заболели хора, или такива с ТЕЛК са освободени от възнаграждение на таксите. Ако обаче съседите са съгласни на такава отстъпка, с решение на общото заседание на блока дамата може да бъде освободена от заплащането на въпросните такси.

ВЪПРОС: Защо и кучето ми дължи такса за ръководство и поддържане на общите елементи?

ОТГОВОР: Кучетата също се вписват в книгата на Етажната благосъстоятелност. Животното би трябвало да има паспорт и съответните имунизации. В ЗУЕС категорично написа, че притежатели, ползватели и жители, които отглеждат животни, подлежащи на извеждане, заплащат разноските за еленергия, вода, разчистване на общите елементи и абонаментно обслужване на асансьора в размер като за един жител. С други думи - за кучето дължите такса, само че за котка - не.

ВЪПРОС: Защо да плащам такса за поддръжка на асансьора, откакто не го употребявам? Живея на първия етаж в блок.

ОТГОВОР: Законът не прави разграничения кой къде живее. Според член 50, алинея 1 таксата за асансьор се заплаща от всички жители на етажната благосъстоятелност.

ВЪПРОС: В нашата кооперация на партерния етаж са ситуирани офиси и адвокатски фирми. Какви такси дължат те?

ОТГОВОР: Според ЗУЕС притежател, ползвател или жител, който упражнява специалност или прави активност в независим обект на етажната благосъстоятелност, обвързвана с достъп на външни лица, заплаща разноските за ръководство и поддържане на общите елементи в размер от трикратния до петкратния размер. Това се дефинира с решение на общото заседание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР