Мъж, парализиран при катастрофа с велосипед преди повече от десетилетие,

...
Мъж, парализиран при катастрофа с велосипед преди повече от десетилетие,
Коментари Харесай

Науката шокира! Как парализиран мъж проходи

Мъж, неподвижен при злополука с велосипед преди повече от десетилетие, си възвърна способността да стои и да върви естествено, употребявайки нова технология.

Невролозите от Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) в Швейцария основали това, което назовават ​​„ безжичен дигитален мост “, който е в положение да възвърне връзката, изгубена сред мозъка и гръбначния мозък.
-->
Този цифров " мост "   разрешава на Герт-Ян Оскам да възвърне контрола върху придвижването на краката си, офанзива той може да стои, да върви и даже да изкачва стълби, написа Metro.

Екипът сподели, че тяхната технология също по този начин е разрешила на Оскам да възвърне част от мозъчната функционалност, която е изгубил след случая. Той е съумял да покаже двигателни умения, когато цифровият мост е бил изключен. Според откривателите това „ цифрово възобновяване на гръбначния мозък допуска, че са се развили нови нервни връзки “.

40-годишният инженер от Холандия живеел и работел в Китай, когато претърпява случай с велосипед. Това станало пред далечната 2011 година. Той наранил гръбначния си дирек и изгубил придвижване в краката си.

„ Когато се срещнахме с Герт-Ян, той не можеше да направи крачка след тежко пострадване на гръбначния мозък “, сподели неврохирургът Джоселин Блох, който е професор в EPFL.

„ За да върви, мозъкът би трябвало да изпрати команда до региона на гръбначния мозък, виновна за контрола на придвижванията. Когато има увреждане на гръбначния мозък, тази връзка се прекъсва “, сподели Грегоар Куртин, професор по неврология в EPFL.

„ За първи път този цифров мост заобикаля пострадване, възстановявайки връзката сред две области на централната нервна система, които са прекратени “, сподели проф. Куртин.

Екипът сподели, че техните открития, оповестени в списанието Nature, основават рамка, в която естественият надзор на придвижването може да бъде възобновен след парализа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР