Мъж остана без инвалидна пенсия, въпреки че здравословното му състояние

...
Мъж остана без инвалидна пенсия, въпреки че здравословното му състояние
Коментари Харесай

Оставиха без инвалидна пенсия мъж с доживотна диагноза, не знае защо

Мъж остана без инвалидна пенсия, макар че здравословното му положение не се е трансформирало. За това алармира Кирил Събев, който в продължение на повече от 20 години е бил с ТЕЛК решение и е получавал пенсия заради общо заболяване, само че преди няколко месеца тя е била прекъсната без да му бъде обещано пояснение за какво.

Близо 700 души в България страдат от болестта ангиоедем, като Събев е един от тях и при него е наследствено, описа той. Заболяването е нелечимо и се характеризира с повтарящи се пристъпи на мощно отичане на кожата и лигавиците. Ангиоедемът е рисково положение, което би могло даже да отнеме живота на пациента, описа и дъщерята на Кирил Събев, която страда от същото заболяване и също получава пенсия по болест, написа

„ От години се явяваме дружно на комисия, като последния път го направихме на разнообразни места и в друго време, защото аз бях бременна и нямах опция да отида с него. За пръв път се случва и пенсията на татко ми да бъде прекъсната по незнайни аргументи ”, описа дъщерята на Кирил Събев.

Мъжът описа, че се явил на комисия за ТЕЛК в Трета градска болница в столицата, с цел да му бъде осъществен обзор и да му бъде издадена епикриза.

„ Трима души бяха в кабинета, споделиха ми да изчакам извън. Погледнаха единствено няколко остарели епикризи и ми връчиха документа с автограф и от тримата. Дори не погледнах документа, тъй като при мен болестта е нелечимо и няма по какъв начин да чакам да написа нещо друго, защото от години съм с него и в никакъв случай не е било нещо друго като наличие ”, описа Събев.

В този случай обаче смяна в наличието е имало в определените проценти за намалена продуктивност защото от 92%, с колкото е бил години наред, към този момент са били понижени на 70%.

„ Това няма по какъв начин да се откри, защото тази болест при мен е наследствена, нелечима е и е положението е непрестанно. Не ми бе осъществен и никакъв обзор от комисията, което също прави установяването на „ подобряването ” на положението ми невероятно ”, описа още Кирил Събев.

Мъжът добави, че в продължение на няколко месеца не е получавал пенсия, както и, че е получил писмо от Национален осигурителен институт, в което написа, че тя е била прекъсната.

„ Тази обстановка е неуместна. Попитах в Трета градска по какъв начин се взема решение без обзор кой ще и кой няма да взима пенсия, а от там ми дадоха отговор, че от известно време се играело на „ онче- бонче ”, каквото и да значи това ”, съобщи той.

Събев твърди, че откакто се е срещнал с новата си епикриза, която е получил в Трета градска болница, е обжалвал ТЕЛК решението, само че и до ден сегашен не е получил никакъв отговор и не е наясно какво се случва с пенсията, която му се поставя.

Дъщерята на мъжа разяснява пред медията ни, че тя получава пенсия и не може да си изясни каква е повода тази на татко му да бъде прекъсната, защото положението им е еднотипно.

Медията ни насочи питане до болничното заведение във връзка случая и чакаме тяхната позиция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР