Магмата под прочутите Флегрийски полета кипиВулканолозите с две прогнози -

...
Магмата под прочутите Флегрийски полета кипиВулканолозите с две прогнози -
Коментари Харесай

Вулкан заплашва отново Неапол

Магмата под фамозните Флегрийски полета кипи
Вулканолозите с две прогнози - изригване или земетръси до дупка

Властите към този момент са набелязали ограничения за евакуация

Вулкан, само че не „ Везувий “, заплашва още веднъж Неапол. Всеки миг може да изригне лава от кратер в намиращата се западно от огромния град фамозна още от древността вулканична зона Флегрийски полета. За финален път това се случва през 1538 година, когато огнена река и пепел стартира да бълва възвишението Монте Нуово и те помелят региона в близост. А опцията това да стане отново в близко бъдеще е напълно действителна, като в този момент могат да пострадат както прилежащото на „ полетата “ предградие на Неапол - Поцуоли, по този начин и огромна част от самата метрополия.

Хвърлилата в суматоха неаполитанците паника я би завчера не какъв да е, а президентът на Националния център по геофизика и вулканология проф. Карло Дольони. При това ученият изложи опасенията си за експлоадиране на мощен вулкан във Флегрийските полета не къде да е, а пред членовете на Парламентарната комисия по запазване на естествената среда в Рим. Мрачната прогноза на проф. Дольони се основава на откритото със специфична инсталация мощно оживление на дълбочина 5 - 6 километра на голямо количество магма, която може за нула време да стигне повърхността и да се излее в потоци от лава. Другият симптом за назряващата заплаха са серията от трусове през последните месеци, най-силното от които бе предходната седмица и с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер, като то бе усетено на всички места из Неапол. Накрая вероятността за изригване на вулкан се подклажда и от набъбващата в последно време с към сантиметър и половина на месец земна маса в региона - събитие, нормално предшестващо изригване.

Според проф. Дольони два са сюжетите за развиването на обстановката във Флегрийските полета. Първият, удобният, е тя да продължи във времето като брадесеизмична рецесия, т.е. като повишение и намаление на почвата и това да спре последователно, както е било през интервала 1983 - 1984 година Лошият сюжет е към този момент разказаният, като съгласно ученият въпреки всичко в този момент не би могло да се повтори изригването на Монте Нуово отпреди 39 000 години. Тогава пирокластичният поток, т.е. лавата, саждите и пепелта, засипват регион с радиус от 80 км, трансформирайки го в пустиня, а през вековете следват още 70 изригвания.
„ Ние не знаем по кое време и тъкмо къде бедствието може да се развихри, само че даже да е със напълно лимитирани измерения, то ще аргументи огромен обществен дискомфорт “ - съобщи пред депутатите вулканолог №1 на Италия. Според проф. Дольони за жалост не може да се мисли, че страховитото огнище под Флегрийските полета ще изгасне, просто тъй като те са си смълчан, само че все по този начин настоящ вулкан. Ако се има вяра на италианските медии, управляващите в Неапол и държавното управление в Рим към този момент са набелязали ограничения за евакуация на живеещите в рисковия регион, само че не ги оповестяват, с цел да не подклаждат суматохата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР