Магистратите в специализирания съд и прокуратурата ще имат право на

...
Магистратите в специализирания съд и прокуратурата ще имат право на
Коментари Харесай

Въпреки критиките парламентът даде бонуси на спецмагистратите

Магистратите в профилирания съд и прокуратурата ще имат право на бонуси в размер до 6 съществени месечни хонорари всяка година. Това реши Народното събрание с промени в Закона за правосъдната власт, признати на второ четене.
Това се случи Висшият правосъден съвет (ВСС) и съветът за развиване на правосъдната промяна към министъра на правораздаването бяха срещу концепцията за
бонуси за профилираното правораздаване
Размерът на
бонусите ще се дефинира по одобрени от съответната гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС) правила за самостоятелна оценка на резултатите. Промените влизат в действие от 1 януари 2018 година
Движение за права и свободи поддържаха предлагането, като Хамид Хамид похвали, че ГЕРБ са се вслушали още веднъж в партията.
По думите му
бонусите са по едно и също време мярка да се подтикват магистратите и средство за битка с корупцията. " В медиите се твърдеше, че надали не на калпак се раздават по 6 заплати в допълнение и се опълчват съдиите. Това не дава отговор на истината, тъй като не се дават 6, а не повече от 6 заплати и не се дават на калпак, а се дават по самостоятелна оценка на Висш съдебен съвет ", съобщи Хамид.
Парламентът одобри и текст, съгласно който когато магистрат е притеглен като обвинен, съответната гилдия на Висш съдебен съвет го отстранява краткотрайно от служба до привършване на наказателното произвеждане. Колегията може да изслуша магистрата преди вземането на решение.
За интервала на краткотрайното премахване от служба възнаграждението е в размер на минималната работна заплата.
Искането за краткотрайно отстраняане от служба се прави от основния прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор. Когато е вземат мярка за неотклонение " задържане под стража ", то магистратът автоматизирано се счита за краткотрайно отхвърлен от служба.
По време на дебатите по този текст шефът на правната комисия Данаил Кирилов съобщи, че не трябва да се приема, че прокурорите постоянно са безсъвестни и че съдиите са жертва на техните преследвания. Той напомни, че в последна сметка присъдата се постановява от съда.
Парламентът гласоподава още, че когато арбитър от административен съд е възпрепятстван да извършва длъжността си, шефът на Върховния административен съд (ВАС) може да командирова арбитър от различен съд. Кирилов съобщи, че по този метод не се лимитира съдийското самоуправление

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР