Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) отложиха разглеждането на внесения

...
Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) отложиха разглеждането на внесения
Коментари Харесай

ВСС си даде 2 седмици да мисли как точно да обсъди отстраняването на Гешев

Магистратите от Висшия правосъден съвет (ВСС) отложиха разглеждането на импортирания сигнал за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Мотив за това те откриха, че откакто се постанова вследствие решението на Конституционния съд да прегледат сигнала за отстраняването на основния прокурор всъщност, не разполагат с правила за процедурата.

Няма и изговаряне по първото предложение за предварително освобождение, което проф. Янаки Стоилов апелира и във Върховен административен съд. Третата причина - персонални задължения на ръководителя на Върховен административен съд, на основния прокурор и на Върховен касационен съд.

Кадровиците въпреки всичко единомислещо взеха решение до две седмици да отсрочат разглеждането на настояването за предварително освобождение на основния прокурор до правене на процедури правила от Комисията по правни въпроси към Висш съдебен съвет. В гласуването не взе участие основният прокурор.
 Иван Гешев за отстраняването си: От
Иван Гешев за отстраняването си: От " правно нищо " до " просто нищо "

Не може да повярва, че това се случва в 21 век в страна членка и на фона на война

Преди това решение правосъдният министър Надежда Йорданова, което води съвещанието на Висш съдебен съвет, изложи обобщение на сигнала си.

Председателят на Върховния административния съд (ВАС) Георги Чолаков бе първият от кадровиците, който настоя за отсрочване на съвещанието, като с изключение на горните претекстове уточни и че през днешния ден доста магистрати няма да имат нужното време с цел да вземат участие в дебатите, защото имат задължения с европейски институции по обяд, което значи, че дебатът всъщност би бил доста къс. Според Чолаков също по този начин двете производства за освобождение на Гешев - това на Янаки Стоилов, и това на Надежда Йорданова - би следвало да се обединят, а първото към момента е висящо във Върховен административен съд и не е решено.

Магистратът Стефан Петров поддържа казаното от Георги Чолаков. Същото направиха Огнян Дамянов и Калина Чапкънова, които даже настояха да не се слага период. Срокът за разглеждането на предварителното освобождение на Иван Гешев да бъде след приемане на процедурните правила, настоя Чапкънова.
 „ Простото нищо “ на Гешев коства пари на всеки българи, ядоса се Надежда Йорданова
„ Простото нищо “ на Гешев коства пари на всеки българи, ядоса се Надежда Йорданова

Делото е при докладчика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР