Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) определиха като допустимовторото искане

...
Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) определиха като допустимовторото искане
Коментари Харесай

С 19 гласа „за“ второто искане за оставката на Гешев влезе във ВСС

Магистратите от Висшия правосъден съвет (ВСС) дефинираха като допустимовторото искане по предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев. Кадровиците гласоподаваха с19 гласа " За ", без нито един срещу и въздържали се, съобщи News.bg.

Искането е импортирано от магистратите Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.В него се твърди, че основният прокурор е нарушил етичния кодекс на магистратите- визират се изнесените чатове и записи по време на конференцията му 15 май, сочи се и изразът, използван от Иван Гешев във връзка с националните избраници - " политически отпадък ".

Според четиримата прокурори обвинител №1 е употребявал език, който съгласно тях е в нарушаване на Етичния кодекс на магистратите. Малко преди този момент магистратите не поддържаха прекъсване на процедуратапо предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че ще представидопълнителни доказателстваи заплашителното против него писмо от очевидци.

Той увери, че няма да отсъства от процедурите, с изключение на при изключителни условия. След къса полемика,магистрите взеха решение да обединятдвете производстваза предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев да бъде в една обща процедура. Кадровиците гласоподаваха с 16 гласа " За ", три гласа " срещу " и без нито един въздържал се.

Малко преди този момент магистратите одобриха и направените доказателствени претенции. Следващото съвещание на Висш съдебен съвет може да се състои до 7 дни, откакто бъде планувано от новия министър на правораздаването.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР