Магистрати увеличиха присъдата на 77-годишен мъж от град Смядово, Шуменско,

...
Магистрати увеличиха присъдата на 77-годишен мъж от град Смядово, Шуменско,
Коментари Харесай

Завишиха присъдата на мъж, убил болна съпруга

Магистрати усилиха присъдата на 77-годишен мъж от град Смядово, Шуменско, който умъртвил болната си брачна половинка. Апелативен съд – Варна постанова 15 година затвор, вместо 12,5 години, постановени от Окръжния съд в Шумен.
Делото стига за повторно до варненските съдии, откакто различен състав го върна на първата инстанция за наново разглеждане.

Убийството станало на 16 декември 2020 година Пенчо С. бил разведен с Корнелия И., само че откакто тя получила инсулт, двамата се събрали, тъй като тя имала потребност от непрекъснати грижи.
Когато станало ясно, че те не са по силите на мъж, се стигнало до концепцията за настаняване в приют. Вечерта преди дамата да отпътува станало най-страшното. Пенчо не могъл да заспи от стенанията на брачната половинка си и разгневен почнал да притиска устата й с хавлия. Така я задушил.  

Извършената експертиза изключила душевно заболяване у подсъдимия, само че установила дистрес, в резултат на насъбраната отмалялост от обгрижването на болната брачна половинка. Подсъдимият признал осъщественото, само че бил безапелационен, че не го е направил съзнателно.

Според Апелативния съд, в нито една фаза на производството по делото подсъдимият не е посочил откровено разкайване за стореното. Въззивният съд е счел, че наказване в минимално планувания от законодателя размер - 15 години отнемане от независимост, е заслужено. Решението на Апелативен съд – Варна може да се апелира и стачкува пред Върховен касационен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР