Магданозът, или както някой хора го наричат - мерудията, е

...
Магданозът, или както някой хора го наричат - мерудията, е
Коментари Харесай

6 ползи от магданоза, за които дори не подозирате

Магданозът, или както някой хора го назовават - мерудията, е освен ароматна фалшификация, само че и склад за витамини и минерали. Това растение е ценено поради приятния, умерено горчив усет.

Има два съществени типа магданоз: френски с къдрави листа и италиански с плоски и прави.

Листата, издънките, стъблата и корените на магданоза се употребяват както пресни, по този начин и сушени. Сервира се на масата като част от салати или закуски, като фалшификация или декорация за други ястия.

Нискокалоричният артикул съдържа доста потребни субстанции: 133 mg витамин C, 1640 mcg витамин K, 421 mcg витамин A. Сред минералите най-вече са калий – 554 mg, калций – 138 mg, желязо – 6,2 mg, фосфор – 58 mg, магнезий – 50 mg. В допълнение тази фалшификация е богата на органични киселини, флавоноиди, фитонциди и етерични масла. Фибрите в магданоза имат добър резултат върху работата на стомашно-чревния тракт. Полезен е и за здравето на костите, за положително зрение и имунитет.

Какви са изгодите от магданоза:

Стимулира работата на мозъка

Доказано е, че магданозът е натурален източник на антиоксиданти за предварителна защита и лекуване на мозъчни увреждания и разнообразни болести, породени от оксидативен стрес. Освен това антиоксидантът апигенин, който е част от растението, способства за образуването на неврони и укрепва невроните връзки.

Това усъвършенства концентрацията и паметта. Редица откриватели преглеждат апигенина като лекарство против заболяването на Алцхаймер.

Полезен за костите

Витамин К, на който магданозът е изключително богат, укрепва скелета и усилва минералната компактност на костите. Ако на организма му липсват минерали, тогава рискът от фрактури се усилва, изключително при по-възрастните хора.

Приемането на зелени растения и зеленчуци с високо наличие на витамин К има удобен резултат върху костната система. Резултатите от едно проучване показват, че приемът на витамин К понижава риска от фрактури на костите с 22%.

Съхранява зрителната заостреност

Влизащите в състава на магданоза каротеноиди лутеин, бета-каротин и зеаксантин оказват помощ за поддържане на положително зрение. По-специално има проучвания, които демонстрират, че каротеноидите понижават дегенерацията на макулата, която предизвиква постепенна загуба на зрение.

Бета-каротинът защищава от болести на роговицата и конюнктивата на очите, може да усъвършенства нощното и периферното зрение.

Подобрява работата на сърцето

Полезните свойства на магданоза са директно свързани със съдържащите се в него флавоноиди – естествени антиоксиданти, които понижават окислителните процеси и защищават сърдечносъдовата система, спомагайки за намаление на кръвното налягане и равнищата на холестерола.

Изследване, в което са взели присъединяване 58 000 души, е открило, че приемът на фолиева киселина с 38% понижава риска от развиване на сърдечни болести.

Антибактериален резултат

Благодарение на тръпчивия си усет пресният магданоз има положителни антибактериални и противогъбични свойства. Редица проучвания демонстрират, че екстрактът от магданоз се оправя с бактериите Staphylococcus aureus – причинителите на пневмония и менингит. В допълнение магданозът оказва помощ да се спре растежът на бактериите Listeria и Salmonella, които предизвикват отравяне.

Козметичен резултат

Традиционната фалшификация съвършено усъвършенства кожата. От листата на растението да вземем за пример можете да си извършите домашни маски за лице. Етеричните масла, които влизат в състава на магданоза, отстраняват пигментацията на кожата и я защищават от ултравиолетовите лъчи.

Но с козметичната приложимост е належащо нараснало внимание – магданозът може да провокира алергична реакция под формата на зачервяване и сърбеж.

Вредата от магданоза

Официално магданозът има статут на безвредно ядливо растение. Нежеланите реакции са свързани основно с алергия, която може да включва цялото семейство Сенникови, в това число моркови, целина и копър.

Диетолозите предлагат да добавяте магданоз към храната с нараснало внимание, в случай че страдате от хипертония, хипотиреоидизъм, подагра, уролитиаза, чернодробни и бъбречни болести, както и когато приемате разредители на кръвта, а също и в ранна бременност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР