Мадрид не приема становището на каталунския премиер Карлес Пучдемон като

...
Мадрид не приема становището на каталунския премиер Карлес Пучдемон като
Коментари Харесай

Испания постави нов краен срок на Пучдемон да каже за независимостта

Мадрид не приема мнението на каталунския министър председател Карлес Пучдемон като действителен отговор на настояването от средата на предходната седмица Пучдемон да обясни дали афишира или не самостоятелност на Каталуния. Това стана ясно от реакциите на основни представители на испанското държавно управление.
Официално изказване като отговор на предлагането на Пучдемон за период от два месеца за договаряния направи испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, а не испанският министър председател Мариано Рахой. Рахой разгласява пост в Twitter, в който написа, че пътува за провинция Галисия и че цяла Испания поддържа потърпевшия от огромни пожари през почивните дни (14-15 октомври) район.
Същевременно Сорая Саенс разяснява, че Пучдемон не е споделил нищо и че " не беше толкоз мъчно да бъде даден отговор – да или не ". По информация на El Pais тя споделя, че Рахой е дал отговор на писмото на Пучдемон също с писмо. " Никой не отхвърля разговор с господин Пучдемон, само че той би трябвало да е в границите на закона. Той би трябвало да каже " да " или " не ". Вярваме, че господин Пучдемон има опция да промени курса ".
Испанският вицепремиер акцентира и, че . Според нея писмото на каталунския министър председател е ориентирано по-скоро към " външни сили ".
По-конкретни мнения направиха испанският външен министър Алфонсо Дастис и испанският финансов министър Рафаел Катала. Според Дастист каталунският министър председател въобще не е дал яснотата, която от Мадрид са поискали – дали афишира или не самостоятелност на Каталуния. На същото мнение е и Катала, който не вижда отговор в писмото на Пучдемон.
Припомняме, че Мадрид даде период на Пучдемон да обясни афишира ли самостоятелност на Каталуния до 11:00 часа българско време през днешния ден (16 октомври). Испанското държавно управление сподели и, че в случай че каталунският министър председател афишира самостоятелност на самостоятелната испанска провинция, ще има три дни, с цел да размишления. Съгласно член 155 от испанската конституция, Мадрид може да поеме еднолично властта над Каталуния, в това число да откри надзор над полицейските елементи и просветителната система, както и да насрочи предварителни избори в провинцията. До предварителни избори ръководи технократско държавно управление - за период от най-малко 3 месеца, а Мадрид може да забрани на предварителния избор да вземат участие партии, подкрепящи самостоятелност - за период от най-малко 4 години.
Същевременно писмото провокира реакция на финансовите пазари. Още при отварянето на търговията, испанският главен показател IBEX 35 загуби 0,77%, а лихвата по испанските десетгодишни скъпи бумаги се усили с 1,20%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР