Мачът на Надеждата, организиран от бившия български национал Стилиян Петров

...
Мачът на Надеждата, организиран от бившия български национал Стилиян Петров
Коментари Харесай

20 000 зрители на Мача на надеждата, сълзи в очите на Стилиян Петров

" Мачът на Надеждата ", проведен от някогашния български национал Стилиян Петров и неговата фондация, опълчи тимове на родни и международни звезди и приключи при тъждество 3:3.

Двубоят беше с благотворителна цел и се състоя на Националния стадион " Васил Левски " пред 20 000 фенове. Приходите от него ще бъдат дарени на лечебни заведения и организации, които оказват помощ на хората с онкологични болести. Самият Петров се пребори с сходно заболяване преди години и това го стимулира да работи в тази посока.

Срещата беше изпълнена с доста прочувствени моменти, с няколко спирания на играта, поздравления за уредника от най-големите звезди, пристигнали в София. Самият Стилиян стартира мача за тима на Световните звезди, през второто полувреме влезе в игра за България и взе капитанската лента от Христо Стоичков. Петров остана на терена до 82-рата минута, когато беше сменен от старши треньора на Черно море Илиан Илиев. Излизането на някогашния капитан на България и Селтик в 82-рата минута беше съпроводено с артистично осъществяване на известната ария " You`ll Never Walk Alone ". Петров напусна терена със сълзи в очите, като беше поздравен от всички участници на терена и от към този момент излезлите от игра.

" Благодаря на всички, че помогнахте на мен, фамилията ми и в този момент на хората, които се борят с тази подла болест. Преди 11 години не знаех дали ще мога да застана още веднъж пред вас, само че в този момент имах още веднъж удоволствието да облека националната фланелка. Разчувствахте ме, ние сме единен народ и аз се гордея да бъда българин ", съобщи Петров секунди след края на шоуто.

Българският тим откри резултата в четвъртата минута, когато Димитър Бербатов вкара с глава. Бербатов стартира офанзивата, подаде на ляво на Мартин Петров, а неговият другар и някогашен съотборник в ЦСКА и в националния тим му центрира на главата. Топката се отклони в крайници на Алън Хътън от тима на Световните звезди и влезе в мрежата на Шей Гивън. Секунди по-късно срещата беше прекъсната поради аплодисментите в 5-ата минута в поддръжка на някогашния национал и треньор на националния тим Петър Хубчев, който се бори с левкемия. В 19-ата минута Световните звезди изравниха резултата посредством някогашния нападател на Арсенал Робер Пирес, който получи топката от Хенрик Ларсон и от близо прониза вратаря Здравков.

Срещата беше прекратена още един път секунди по-късно - в 19-ата минута, с какъвто номер Стилиян Петров игра в по-голямата част от кариерата си. На терена нахлуха попзвездите Любо Киров, Владимир Ампов-Графа и Орлин Павлов, които поздравиха публиката със свое осъществяване на песента " Заедно ".

След спирането Хенрик Ларсон сподели, че се намира в отлична форма и вкара за 1:2 за гостите в 30-ата минута. Българският тим реагира единствено след две минути и изравни посредством оказалия се на върха на офанзивата Георги Пеев, който се възползва от втората асистенция в мача на Мартин Петров. Минута преди края на първото полувреме и шансът се усмихна на българския тим, откакто Ашли Йънг от три метра улучи гредата на опразнената врата след пробив и пас от дясното крило на Луис Гарсия. Мартин Петров след две асистенции съумя и да се разпише в 51-ата минута. Той беше изведен по прелестен метод от Красимир Балъков, избяга от отбраната и търколи топката около излезлия да го посрещне вратар Карл Икеме. Бившата звезда на Челси Джо Коул изравни за 3:3 в 74-ата минута с превъзходен самостоятелен пробив. Той получи топката на границата на наказателното поле, мина през Михаил Александров и Велизар Димитров и прати топката под плонжа на Димитър Иванков.

Мачът почетоха президентът на България Румен Радев, министър-председателят Николай Денков, двамата седнаха един до различен. В същата ложа бяха министърът на спорта Димитър Илиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Историческата дата 6 септември участва на формалните екипи на " Мача на Надеждата ". Върху номерата на екипите е прокламацията на княз Александър I Батенберг, с която той се афишира за " Княз на Северна и Южна България ". Така се отдава респект на Съединението на България, празникът, на който се състоя мачът. И се съчетават борбите за единна България и тази за живота на онкоболните.

“Чувствам се изтощен, защото от дълго време не съм играл на подобен терен, само че идеята беше невероятна, благородна. Радвам се, че много мои сътрудници участваха на мача и успяхме на този незабравим ден да зарадваме хората със събраните средства. Чувството е неописуемо - да играеш пред цялостен стадион, да чуеш българския химн… Имаше много млади футболисти в техния тим. Това не е явно, а очевадно. Така или другояче те са пристигнали за идеята. Вкараха се 6 гола и мисля, че хората останаха удовлетворени. Бих отправил зов да има по-често такива събития, с цел да се оказва помощ на хората ”, сподели след мача изпълнителният шеф на Левски Даниел Боримиров.

Димитър Димитров, който изведе тима на българските митове в " Мача на Надеждата ", изрази вяра, че с тази благотворителна самодейност са дали вяра на хората, които се борят с подлата болест. Смятам, че спечелилият би трябвало да бъде идеята. Надявам се с нашето наличие да сме дали някаква вяра на тези хора, които се борят с тази неприятна болест. Като персонален образец мога да кажа, че в този миг най-важни са поддръжката и позитивната сила, която човек може да получи. Това нещо извънредно доста ми оказа помощ ", показа Димитров.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР