Люксембург. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Люксембург. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

МВнР: Съветът “Общи въпроси” обсъди реформата в европейското изборно законодателство

Люксембург. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководи постоянното съвещание на Съвета „ Общи въпроси “, което се организира през днешния ден в Люксембург. Реформата на Акта за избор на членове на Европейския парламент, настоящото положение по отношение на правилата на правовата страна в Полша и пакетът за разширението бяха във фокуса на вниманието на министрите. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).
Министрите разискаха компромисното предложение на Българското председателство по отношение на промени на Акта за избор на членове на Екологичен потенциал от 1976 година Съветът реши да даде още време на държавите-членки да реализират консенсус до края на април, с цел да могат измененията да влязат в действие за идните избори за Европейски парламент през 2019 година
Съветът работи към този момент повече от 2 години по предложенията на Екологичен потенциал за промени на изборното законодателство, признати през ноември 2015 година От началото на 2016 година до в този момент предлагането се разисква в работните органи на Съвета, като през декември 2017 година се реализира единодушие по 7 области, измежду които въвеждането на краен период от най-малко три седмици преди изборите за показване на кандидатурите; опцията страните членки да разрешат проявлението на името и логото на европейските политически партии върху изборните бюлетини; наредба, хармонизираща разпространяването на изборни материали за европейските избори с практиката при националните избори; опция да се дава, при избрани условия, опция за авансово гласоподаване, гласоподаване по пощата, електронно и интернет гласуване; обвързване за страните членки да обезпечат ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания в случаи на двойно гласоподаване и други
Българското председателство продължи работата по досието, като показа компромисно предложение. Т.нар. пакет „ 7 + 2 “ включва към този момент контрактуваните от предходните 4 ръководи области, както и още две разпореждания - за въвеждането на минималните прагове и за гласуването в трети страни. Предложеният от Българското председателство пакет „ 7 + 2 “ е уравновесен компромис, който взема поради другите позиции и националните ползи.
Първата наредба вкарва най-малък наложителен предел от 2 % за изборни региони, излъчващи над 35 членове на Екологичен потенциал. Формулировката е учредена на концепцията по-високият брой места в изборен регион, предмет на праговете, да бъде обезщетен с най-малък наложителен предел, за отбягване на дискриминационното отнасяне. Предвижда се наредбата да влезе в действие за европейските избори през 2024 година
Разпоредбата по отношение на гласуването в трети страни дава опция, в сходство с националните изборни процедури, по избор да се подхващат ограничения, позволяващи на жителите, пребиваващи в трети страни, да гласоподават на изборите за Екологичен потенциал. Комисията показа признатия същия ден пакет по разширението. Българското председателство приветства показаните отчети и изрази вяра за градивна работа в Съвета в идващите седмици с оглед приемането на изводи през юни.
Много сме удовлетворени от рекомендацията на Европейска комисия за започване на договаряния с Република Македония и Албания. Надявам се на юнския Съвет да вземем решение за започване на договаряния. Благодаря на Комисията, разяснява пред публицисти министър Екатерина Захариева.
Европейска комисия осведоми министрите за настоящото положение на върховенството на закона в Полша и продължаващия разговор с полските управляващи. Съветът ще се върне на въпроса на идващото си съвещание през май.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР