Люксембург има амбиция да легализира канабиса, използван за развлекателни цели,

...
Люксембург има амбиция да легализира канабиса, използван за развлекателни цели,
Коментари Харесай

Люксембург иска да e херцогство на канабиса

Люксембург има упоритост да легализира канабиса, употребен за развлекателни цели, както и да убеди другите европейски страни да създадат същото. И в момента можете да се сдобиете с известно количество марихуана в кафенетата в Амстердам или в специфичните клубове в испанската област Каталуня, където е декриминализирана. Не ви заплашва арест, в случай че носите няколко грама в страни като Белгия. Люксембург обаче желае да стигне по-далеч и да стане първата страна в Европейски Съюз, в която канабисът да е напълно законен. Предстои Министерството на здравеопазването да показа законопроект през есента, а задачата е до 2 години наредбата да влезе в действие.

Ако това се случи, Люксембург ще се причисли към дребен, само че увеличаващ се брой страни като Канада, Уругвай и 11 американски щата, които анулират работилите в продължение на десетилетия политики във връзка с опиатите, съгласно които канабисът бе неразрешен и хората влизаха в пандиза за притежаването и използването му.

Един от главните бранители на концепцията е здравният министър Етиен Шнайдер, който показва като най-съществен мотив аргументи, свързани със здравето. Той споделя, че младежите си купуват марихуана на черния пазар; поддържат връзка с наркодилъри, които им дават канабис с незнайно качество и получават достъп до евентуално по-опасни опиати. „ Съществуващата в последните 50 години политика във връзка с опиатите вече не работи “, уверен е Шнайдер. „ Налагането на забрани на всичко прави тези неща по-интересни за младежите. “

Според проектозаконодателството, което ще бъде препоръчано от Шнайдер и министъра на правораздаването Феликс Браз, Люксембург ще легализира целия пазар на канабис - от издаването на разрешителни за производството му до узаконяване на потреблението, несъмнено, при строги правила. Ще бъде неразрешено развъждането в домашни условия и евентуално ще бъде наложено възрастово ограничаване за закупуване – може би 18 година Шнайдер също по този начин планува да бъде въведена възбрана за закупуването на канабис от задгранични жители, за да се избегне опцията от наркотуризъм.

Въпреки плануваните ограничавания прилежащите страни са обезпокоени. Адвокат Малте Гьотц, който е специализирал върху пазара на медицински канабис в Германия, предизвестява, че законът на Люксембург може да даде начало на резултата на домино.  „ Социалният напън ще бъде толкоз мощен, че в случай че има заверка в една от страните членки на Европейски Съюз, скоро това ще бъде разисквано съществено в другите страни “, сподели той.

Страните от Европейски Съюз също са надълбоко разграничени във връзка с канабиса. Повечето от тях към момента обмислят как да създадат медицинския канабис наличен за пациентите. Ирландия и Франция вкараха единствено пробни схеми за медицински канабис тази година, а когато го направиха, здравните министри на двете страни дадоха да се разбере, че това няма да докара до легализиране на канабиса за развлекателни цели.

„ Без предубеждения “

И сега Люксембург позволява канабиса за медицински цели и декриминализира притежаването на дребни количества за развлекателни цели. Купуването, продаването и развъждането му обаче остават противозаконни. Легализирането на канабиса изисква доста повече дейности от оповестяването му за легален. Необходим е контролиран пазар, в това число определянето на налози и инспекции на качеството. Засега поддръжката за законопроекта наподобява мощна. Трите партии, които образуват ръководещата коалиция в Люксембург, включиха легализирането на канабиса за развлекателни цели в дневния си ред значително заради младите членове. Херцогството е притеснено и от факта, че е дребна страна, до която всеки ден за работа пътуват към 200 000 души.

Здравният министър Шнайдер признава, че ще бъде мъчно да се реализира баланс сред запазването на границите отворени и регулирането на този нов пазар, изключително в случай че прилежащите на Люксембург страни се опасяват от нежелано разпространяване на канабис. Той желае и други страни да предприемат мерки за легализиране на канабиса и към този момент организира диалози за това с сътрудниците си здравни министри. Засега „ нашата политика в сферата на наркотиците не беше много сполучлива “, споделя Шнайдер. " Надявам се всички да имаме по-непредубедено отношение към опиатите. "

Уроци от Колорадо

Люксембург може да вземе образец от американския щат Колорадо - първия в Съединени американски щати, който легализира използването на канабис за развлекателни цели. Защитниците на узаконяването му споделят, че са избрали да решат проблема, тъй че гласоподавателите да възприемат по един и същи метод марихуаната и алкохола - вещество, което е необятно налично и обществено задоволително.

Брайън Висенте, един от главните създатели на законите за канабиса в Колорадо, счита, че не би трябвало да се споделя, че алкохолът или канабисът са здравословни, а че алкохолът е наличен по закон, макар вредата, която може да аргументи, а канабисът - нормално представян като по-безвреден - не е узаконен. " Не споделяме, че канабисът е безопасен ", изяснява Висенте. " Казваме, че имаме канабис. И тук към този момент е лицемерието. Искаме ли да продължаваме да слагаме отвън закона хора, които използват по-малко нездравословно вещество? "

Джордан Уелингтън, който също оказа помощ на щата Колорадо да напише законите си за марихуаната, изяснява, че друга потребна тактика е да приказва за съответните терзания, които гласоподавателите имат във връзка с резултата на веществото. Те желаят децата да нямат достъп до наркотици, да се предотврати дейността на черния пазар и да се отбрани публичното здраве. Уелингтън има вяра, че всяка мярка да се постави завършек на криминализирането на използването на канабис  " е стъпка в вярната посока ", само че предизвестява, че относително консервативният метод на Люксембург може да остави нерешени проблеми. Той е безапелационен, че „ предлагането би трябвало да дава отговор на търсенето, без значение дали това е законно или нелегално “. " Канабис в Люксембург ще се търси единствено от % от хората ", счита Уелингтън. Според него забраната неживеещи в херцогството да купуват канабис ще сътвори условия за черен пазар - да вземем за пример тези, които не обитават непрекъснато в херцогството, ще го купуват чрез жители на дребната страна.

Уeлингтън счита, че Люксембург следва наклонността, при която законодателите стартират с по-консервативен метод и най-после все пак либерализират законите. Той дава за образец щата Илинойс, който преминава от рестриктивно законодателство за медицинския канабис до проектозакон за използването на канабис за развлекателни цели, включващ изтриването на досиетата на стотици хиляди, упрекнати в владеене на канабис.  " Законодателите се опасяват, че в случай че нещо се обърка, хората могат да пострадат и да им потърсят отговорност. Така че подхващат доста консервативни подходи - сподели той. - И с течение на времето, когато виждат, че няма проблеми... бавно намаляват ограниченията. "

Параноично чувство

Възможно е Люксембург да има потребност от закостенял метод. Александра Кърли, началник в консултантската група за канабиса Prohibition Partners, споделя, че Люксембург може да вземе образец от опита на други страни, които са създали наличен канабиса и са се сблъскали с проблеми с наркотрафика. Държавите трябва да водят политика, която е най-ефективна за обстановката, в която се намират, допълва тя. „ Подобно на Съединени американски щати всяка страна в Европа има своя култура и характерност, които ще повлияят на отношението към канабиса - сподели тя. - Люксембург е доста дребна страна, само че също по този начин е много авторитетна. Всички просто чакат да се направи първата решителна крачка, за да се види дали тя ще проработи. "

Съседни на Люксембург страни като Германия да вземем за пример не са доста удовлетворени. Адвокатът Гьотц напомня, че властта в Берлин разшири достъпа до медицински канабис единствено след решение на висшия съд.  " В Германия е реализиран консенсус, че има причина медицинският канабис да е позволен и че има пациенти, които се възползват от него - споделя Гьотц. - Така че няма съображение той да се не разрешава. Определено обаче към момента няма консенсус за легализирането на канабиса за развлекателни цели. "

Според Уелингтън Люксембург не трябва да разрешава на нежеланието измежду съседите му и на огромната неустановеност да спре поетия курс към легализиране на канабиса. И по тази причина поучава управляващите: " Продължавайте напред “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР