Любопитно Да извадиш от забвение – изложба с непознати творби

...
Любопитно Да извадиш от забвение – изложба с непознати творби
Коментари Харесай

Да извадиш от забвение – изложба с непознати творби на Иван Иванов-Иванич

Любопитно " Да извадиш от забвение " – галерия с непознати произведения на Иван Иванов-Иванич Представената сбирка е предоставена напълно от наследниците на художника  Христо Боснев 24 октомври 2019, 17:02  Източник: Георги Димитров/Vesti.bg
а 22 октомври в салона на БНП Париба в София бе открита изложбата "Да извадиш от забвение ", която показва непознати произведения на именития художник Иван Иванов-Иванич.

Куратор на изложбата е професор Аксиния Джурова.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНИТЕ ТВОРБИ НА ИВАН ИВАНОВ-ИВАНИЧ

Колекцията е предоставена напълно от наследниците на художника.

Тя е една прецизна извадка от непокътнатото до през днешния ден впечатляващо изкуство на един от учениците на Иван Мърквичка и опция да бъде извадено от забвение неговото творчество, до неотдавна налично най-вече за частни сбирки и експерти.

„ Обичам с невероятна мощ изкуството...”, по този начин приключва автобиографията си. Той е роден през 1879 година в град Видин.

Учи в класа на проф. Иван Мърквичка в Държавното художествено рисувално учебно заведение.

След това отпътува за Букурещ, където приключва Академията по изкуствата. През 1919 година е измежду създателите на Дружеството на самостоятелните художници. Умира през 1966 година в София.
„ Да извадиш от забвение “ – непознати произведения на Иван Иванов-Иванич  иван иванов париба  иван иванов париба  иван иванов париба  иван иванов париба
За Иван Иванов може да се каже, че е от по този начин нареченото „ фронтово потомство “, минало през трите войни при започване на XX век – Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война - отразило бойните дейности в акварели, рисунки и масло.

Характерни за творчеството на Иван Иванов са битовите композиции и пейзажите.

Пазарите, с тяхната разноцветност и колоритни облици, са му обичана тематика.

С еднообразно майсторство той основава монументални подиуми, запечатали стотици динамични облици по пазари и кръстопътища, и нежни акварели с пътеписно звучене.

Изложбата „ Да извадиш от забвение “ може да бъде прегледана всеки работен ден от 09.00 до 18.00 часа в Салона на БНП Париба в София (бул. Цар Освободител 2). Събитието е взаимна самодейност на БНП Париба и френско-българската асоциация "АРТАВЕНИР ".


 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Христо Боснев Иван Иванов-Иванич художник изложба
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР