Любопитен поглед върху кариерата на най-добрия български тенисист Григор Димитров

...
Любопитен поглед върху кариерата на най-добрия български тенисист Григор Димитров
Коментари Харесай

Италиански анализатор: Психиката дърпа Григор Димитров надолу

Любопитен взор върху кариерата на най-хубавия български тенисист Григор Димитров предложи италианският анализатор Феручо Роберти. Журналистът изрази мнение, че 30-годишният хасковлия е в непрекъснат декаданс през последните пет сезона, като изключително осезаемо е това през последните три от тях, в това число сегашния.

В своята графа " Числата ", която води за профилирания уебсайт UbiTennis.com, Роберти съпоставя Григор от интервала до 2017 година и този след безспорно най-силната година в кариерата му. И показва постоянно споделяно мнение - както в България, по този начин и в международни медии, че психическата настройка е минусът, който погубва другояче безспорния гений на някогашния №3 в света.

" Два - толкоз са случаите, в които Григор Димитров съумя да завоюва четири следващи мача в общо 35 шампионата, в които взе участие от януари 2020 година до през днешния ден. Първите три месеца от сегашния сезон за жалост единствено потвърдиха, че продължава безспирният декаданс на тенисист, който е блажен с кристално чиста класа и който скоро би трябвало да навърши 31 години. Той обаче е некадърен да откри още веднъж равнището си, с помощта на което се изкачи до трето място в ранглистата на АТР ", стартира анализът на италианеца.

По-нататък експертът прави дисекция на представянето на българина въз основа на статистическите индикатори от участията му в шампионати след преломната 2017 година Димитров приключи оня сезон под №3 в международната класация, като пред него бяха само Рафаел Надал и Роджър Федерер.

" Като го гледа по какъв начин играе през последните години - с неговия съвсем безукорен тенис от естетическа позиция, само че и с прекалено много мачове, в които прави прекомерно доста неточности - на човек му е мъчно да повярва, че българинът е бил кадърен да се задържи 32 седмици в Топ 5 на международната класация и 81 седмици в Топ 10. И че е спечелил осем шампионата, измежду които и най-престижния в календара след четирите шампионата от Големия шлем - Финалите на АТР. Димитров го завоюва в Лондон през 2017 година по брилянтен метод, побеждавайки спечелвайки всичките си пет мача, което не се бе случвало на дебютант от 1978-а - тогава съумя да го направи тенисист на име Джон Макенроу.

Преди 5 години беше несъмнено най-хубавият сезон в кариерата на Григор, който през 2017-а завоюва още " Мастърс " в Синсинати, както и още два шампионата " АТР 250 " - в Бризбейн и София. Но при настоящия Димитров е останало прекомерно малко от предходната форма. От януари до момента той загуби пет пъти от тенисисти, които не са в Топ 50, като за финален път това се случи против Макензи Макдоналд в Маями, в непонятен мач, в който завоюва единствено пет гейма.

Проблемът на българина не може да бъде редуциран и единствено до възрастта му. В момента той е под №28 в ранкинга на АТР, а тази седмица има седем тенисисти, които са по-възрастни от него и които го изпреварват в ранглистата. Дори осем, в случай че прибавим и Пабло Кареньо Буста, който е роден единствено два месеца след него.

Свободното му рухване, които стартира на 26 години - възраст, на която нормално се вижда цялостното спортно развиване на един тенисист, не може да бъде обяснено и с огромни проблеми , защото българинът на практика не е имал травми, в случай че изключим по-скоро тежкото боледуване от COVID-19 през лятото на 2020 година

Въпреки това след триумфа на финалния " Мастърс " през 2017-а, Димитров игра единствено един край на шампионат - преди повече от 4 години в Ротердам, когато загуби от Роджър Федерер, който тогава се завърна като №1 в света. Освен последния мач на шампионата в Нидерландия той има и единствено един значим 1/2-финал - този на US Open през 2019 година За да го доближи, той съумя да победи за първи път от осем директни мача Федерер. Това беше удивително достижение заради още една причина: в оня миг Димитров заемаше скромното 78-о място в ранглистата на АТР, което бе най-ниската позиция на полуфиналист в Ню Йорк след тази на Джими Конърс през 1991-ва - годината, в която българинът се е родил.

На процедура на върха на своята физическа зрялост през януари 2018-а - на 26 години и половина, Димитров стартира сезона като третия най-хубав тенисист в света. Оттогава той е играл в 74 шампионата, в 27 от които е изгубил още в първия кръг (36%). На всичкото от горната страна с изключение на финала в Ротердам и полуфинала в Ню Йорк, той има още единствено осем полуфинала, от които три са на шампионати " Мастърс " (Монте Карло 2018, Берси 2019 и Индиън Уелс 2021).

Ако създадем цялостна равносметка на обсъждания интервал, Димитров завоюва единствено 97 срещи от 172 изиграни (56%). Много възходи и спадове белязаха втория интервал в кариерата му - този, който последва шампионския успех в " О2 Арина " в Лондон.

И в случай че салдото му против тенисисти от Топ 10 в последните 4 години е допустим - 7 победи против 10 загуби, както и този против сътрудниците му сред 11-о и 20-о място в ранглистата - 10:4, то е извънредно разочароващо представянето му против тенисисти, които би трябвало да побеждава елементарно - тези отвън Топ 50. В мачовете с тях той е завоюва 47 пъти и е изгубил 32 пъти. А това са цифри, които демонстрират, че за тенис рецесията на българина, която наподобява необратима, най-голяма роля играе психическият метод, който го дърпа надолу. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР