Любителите на конспиративните теории постоянно говорят за секретни военни обекти

...
Любителите на конспиративните теории постоянно говорят за секретни военни обекти
Коментари Харесай

Тайните на засекретените съветски военни обекти

Любителите на тайните теории непрекъснато приказват за секретни военни обекти от времето на руския съюз. Какви секрети крият те и съществуват ли в действителност? Правени ли са ужасни опити в лаборатории и оправдана ли е неприятната им популярност, която постоянно им се приписва?

ТЕРРА-3

Според теориите на конспирацията, това е секретна лазерна апаратура от руската ера, която е създадена за заличаване на галактически обекти. С нейна помощ през 80-те години на предишния век неведнъж са унищожавани неидентифицирани летящи обекти, а останките им са изследвани от руските учени. Чужди източници пък настояват, че лазерът е употребен за обстрел на американски совалки. Някои считат, че фамозният Challenger през октомври 1984 година (година и половина преди гибелта му) попада под ударите на лазера.

Терра-3, прочут още като Т-3 или Обект 2505, е в действителност секретна лазерна машина, основана в руско време. А останалото надалеч не е толкоз вълнуващо, колкото считат конспираторите. През 60-те години поражда концепцията за потребление на лазери за заличаване на бойни глави на балистични ракети. За да се тества тази концепция, на полигона Сари-Шаган в Казахстан е издигната инсталацията Терра-3. Въз основа на резултатите от тестванията, се планува построяването на цяла система от лазерни батареи за отбрана на Съюз на съветските социалистически републики от нуклеарна офанзива. Но до 1977 година се оказва, че мощността на лазера е незадоволителна за заличаване на бойни глави. Проектът е преустановен.

За Терра-3 е физически невероятно да стреля по нещо тъкмо (независимо дали е НЛО или американския Challenger): комплексът за ориентиране в никакъв случай не е приключен. До началото на 80-те години по-голямата част от работата е прекъсната и инсталацията е консервирана. В момента " Терра-3 ", както множеството обекти на тестовия полигон Сари-Шаган, лежат в руини и са съвсем изцяло разглобени от локалните поданици за цветни метали.

ПНИЛ-52

Според теориите на конспирацията, ПНИЛ-52 е лаборатория за създаване на бактериологично оръжие. Някои настояват, че тук са осъществявани опити върху хора. А инцидентното приключване на рискови материали довежда до жертви както измежду личния състав, по този начин и измежду жителите на околните обитаеми места. Различни са мненията какво тъкмо е разработвано в лабораторията. Но доста фенове на конспирацията настояват, че това са нови типове микроорганизми, непознати на науката.

В реалност ПНИЛ-52 (Полева изследователска лаборатория № 52) в действителност учи бактериологични оръжия. Мястото за нея е определено допустимо най-безопасно: уединен остров, далечен от обитаеми места. Горещият изсъхнал климат на региона бързо убива бактериите, които се задействат по време на тестванията.

Експерименти върху хора в лаборатория не са провеждани (само върху животни). Нищо незнайно на науката не е изследвано. Става дума най-вече за типове антракс. Не се случва нито един пробив на зараза отвън тестовата площадка. През 1992 година лабораторията е закрита и сега е изцяло изоставена. Всички проучвани материали са унищожени, а оборудването изнесено.

Ямантау

Най-скромните и трезвомислещи (ако думата " трезвомислещи " въобще може да се приложи към теоретиците на конспирацията) считат, че под връх Ямантау се намира персоналният бункер на съветския президент. Там той би трябвало да откри леговище при положение на експлоадиране на Трета международна война. По-упоритите теории приказват за цялостен под земята град, където каймакът на обществото би трябвало да се скрие от апокалипсиса и по-късно да възвърне цивилизацията от нулата.

Има и версии, че там се намира склад на изключително значими стратегически запаси. Теоретиците на конспирацията не не помнят да напомнят, че " яман тау " на башкирски значи " неприятна планина " и локалните заобикалят да вървят там. Има и доста теории за появяването на името: от залежи на радиоактивна руда, до аномална зона, където пространството и времето са изкривени.

Какво в действителност се намира под планината Ямантау, за жалост, не е известно сигурно. Но се знае, че в подножието му има минно-обработващ комплекс, от който огромен тунел отива в планината. Всъщност Ямантау не е боен обект. Всички военните елементи, ситуирани към него, в този момент са неработещи, а единствените, които охраняват методите към планината, са елементарни горски чиновници (планината се намира на територията на резервата Южен Урал). Най-вероятно, там в действителност се добива руда, само че не радиоактивна. Еколози, в това число задгранични, неведнъж посещават Ямантау, само че не откриват нараснал радиационен декор.

Версията за съществуването на огромни уреди от стратегическо значение е малко евентуална, защото инфраструктурата не е подобаваща. Само елементарен двулентов път води до планината. Няма железопътни линии, летища и хеликоптери. Движението на повече от няколко камиона с руда дневно нагоре или надолу по планината е извънредно мъчно.

Ямантау не може да бъде бункерът на Путин заради своята раздалеченост. В случай на нуклеарна война главният удар ще бъде нанесен ненадейно, за 10-20 минути. Може да се избяга от столицата единствено посредством подземна мрежа от тунели или хеликоптер, предпазен от следствията от нуклеарна детонация. И да, башкирите назовават Ямантау „ неприятна планина “, тъй като на нея тревата не пораства и има доста мечки. Поради това пашата на наедрял рогат добитък по скатовете му (с което се препитават местните) е безсмислена и рискова.

Източник: " Труд "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР