Любителите на изкуството ще имат редкият шанс да погледнат частната

...
Любителите на изкуството ще имат редкият шанс да погледнат частната
Коментари Харесай

Частната колекция на Кристо и Жан-Клод се продава на търг

Любителите на изкуството ще имат редкият късмет да погледнат частната сбирка на един от най-известните дуети в международното общественото изкуство — с идния търг на творби, благосъстоятелност на Кристо и брачната половинка му Жан-Клод, проведен от " Сотбис " в Париж през февруари 2021 година

А България има още по-редкия късмет да се снабди с по-значима творба Кристо. Средствата ги има, живялата в Австралия г-жа Маргарита Занеф завеща на НХГ сумата от 1 771 261 лв. (след удържаните такси)  - най-голямото самостоятелно парично подаяние в историята на българските галерии и музеи.  Така с парите на един български бежанец можем да върнем дребна част от изкуството на различен български бежанец в Националната изложба. 

Кристо Явашев и Жан-Клод станаха интернационално известни през 60-те години, когато започнаха да обгръщат с разнообразни цветни тъкани цели здания, мостове, острови, брегове, паркове - това бяха краткотрайни, безвъзмездни съоръжения, чието реализиране постоянно отнемаше години, а по-късно привличаше милиони гости. 

След гибелта на Жан-Клод през 2009 година, Кристо продължи самичък — през 2016 година „ Плаващите кейове “ в италианското езеро Изео, и през 2018 с инсталацията от към 7500 петролни варела " Мастаба " във водата на лондонското езеро Серпентайн.  Кристо умря на 84-годишна възраст през май.

Винаги е специфичен миг, написа в обявата за търга на уеб страницата на аукционната къща „ Сотбис “, когато творби от персонални сбирки на художници се появяват на пазара, а най-вече — когато тези художници са измежду най-известните международни имена.  

„ Завладяващата сбирка кани света да навлезе в персоналната сфера на известната артистична двойка - продължава известието - с близо 400 лота, които демонстрират обсега на техните артистични музи, другарства с водещи художници от ХХ век и фамозното студио, където Кристо и Жана-Клод проектират своите  художествени визии “.

Колекцията, събрана от Кристо и Жан-Клод през годините в домашното им студио в Ню Йорк включва над 400 творби.  Някои от тях са купувани, други са получени като дарове или като подмяна за техни произдения с други следвоенни художници, на които са се възхищавали, като Лусио Фонтана, Ив Клайн и Мимо Ротела.

Според специалистът на „ Сотбис “ Саймън Шоу измежду тези платна и графики, които по предварителна оценка могат да донесат над 4 милиона $, има творби, които са учудващо дребни спрямо големите творби на Кристо и Жан-Клод.

„ Това е интимната галактика на семейство, а не техният обществен свят “, споделя Шоу, добавяйки, че едното подхранва другото.  „ Всяка стена на тяхното студио пречупва детайли, които виждаме в тяхната процедура. “

На едната стена наоколо до кухнята са подредени работи  като „ Джаки “ на Анди Уорхол от 1964 година, която се чака да се продаде за най-малко 975 000 $ и  „ Без име. Син монохром (IKB 19) “ на Клайн от 1958 година, с предварителна оценка  375 000 $.  

Едно от по-ранните, по-големи творби в търга е кресло на Герит Ритвелт от 1919 година, на което двойката се възхищава, когато посещава дома на колекционера Мартин Висер в Холандия. През 1963 година колекционерът им дава стола в подмяна на един от техните дребни подписани опаковани пакети. През 1964 година, когато двойката и дребният им наследник се реалокират от Париж в Ню Йорк, столът към този момент е бил с тях.

Допълнително в търга ще вземат участие и няколко произведения на Кристо и Жан-Клод, обхващащи многогодишното им творчество и свързани с някои от най-известните им обществени планове, като „ Обвития Пон Ньоф “, „ Проектът за Париж (обвитата Триумфална арка) и „ Чадърите, общ план за Япония и Съединени американски щати “, както и обекти от фамозните им серии „ Опаковки “ и „ Витрини “ от 60-те години на предишния век. Това е селекция, която демонстрира еволюцията на тяхната художествена визия през десетилетита, като в същото време подчертава игривата им обсебеност от покриването и прикриването като съществена тематика, протичаща през цялото им творчество.

Търгът на " Сотбис "  „ Разкриване: Скритият свят на Кристо и Жан-Клод “ ще се организира в Париж на 17 февруари. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР