Любителите-астрономи наблюдаваха зашеметяваща и едновременно необичайна гледка, предизвикана от пълното

...
Любителите-астрономи наблюдаваха зашеметяваща и едновременно необичайна гледка, предизвикана от пълното
Коментари Харесай

Пълното лунно затъмнение създаде супер кървава Луна

Любителите-астрономи следиха зашеметяваща и по едно и също време необикновена панорама, провокирана от цялостното лунно затъмнение – супер кървава луна, заяви Би Би Си.  

Малко след 3:30 часа по Гринуич (6:30 ч. бълг. време) в понеделник, гледано от Англия, няколко минути нашата планета беше ситуирана непосредствено сред Слънцето и Луната .
 

— NASA Moon (@NASAMoon)
През това време Луната попадна изцяло в сянката на Земята и краткотрайно я оцвети в пурпурен колорит . Той е основан от слънчевата светлина, преминаваща през земната атмосфера и попадащ върху засенчената повърхнина на Луната.

Лунното затъмнение съответства с още едно събитие - супер Луна . Луната е в най-близката си точка до Земята в своята орбита и по този начин наподобява по-голяма от нормално.

Супер кървавата Луна се наблюдаваше най-ясно в Западното полукълбо. В продължение на съвсем час и половина  единствената слънчева светлина, достигаща до Луната, мина през земната атмосфера, трансформирайки я в алена.
 
:
— NASA (@NASA)
" Майското затъмнение тази година се следи отчасти от нашата страна. От България наблюдавахме единствено началните частични етапи на явлението ”, сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките.

В Европа затъмнението беше очевидно единствено за малко време, откакто Луната стартира да залязва. Но в Северна и Южна Америка съумяха да се насладят същински лунен театър .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР