Любимото на хиляди евроатлантично ориентирани нашенци правителство реши да даде

...
Любимото на хиляди евроатлантично ориентирани нашенци правителство реши да даде
Коментари Харесай

Властта дава милиарди за капани на смъртта

Любимото на хиляди " евроатлантично насочени " нашенци държавно управление реши да даде над два милиарда лв. с цел да купи бронетранспортьори " Страйкър " (Stryker). В Европа също има задоволително производители на сходна техника, само че родните управници избраха американски. По различен контракт се планува да купим още муниции и ракети Javelin на стойност към 300 милиона лв. за въоръжаване на " Страйкър ". Така договорката ни с американската корпорация-производител General Dynamics ще ни коства общо към 2.5 милиарда лв.. Естествено, Държавният департамент на Съединени американски щати незабавно утвърди евентуалната продажба на България на тези бронетранспортьори.
На цялостни обороти след решението на родните управници се включи и тяхната мощна машина за промиване на мозъците ни. С неизразим възторг заработиха най-много медии, неправителствени организации, " интелектуалци ", които са на хранилката на фондация " Америка за България ". Политици, генерали, " специалисти " от неправителствени организации се надпреварват да ни убеждават, какъв брой умно, належащо и вярно решение са взели управниците, като купуват бронирани машини " Страйкър ".
В интерес на истината в общественото пространство се появиха и отзиви, които показват
 
неразбиране от сходно решение -

да се дадат милиарди, с цел да се купят бронетранспортьори " Страйкър ". Бившият боен министър Красимир Каракачанов подложи на остра рецензия решението на държавното управление. И повдигна значими въпроси, на които проамериканските управници у нас заобикалят изрично да дават отговор. Той напомни, че европейското отделение на производителят на " Страйкър " - GDELS, ни е предложил 150 броя от своята съвременна машина Piranha 5, на стойност от 1,7 милиарда лева Но днешните тарикати на власт у нас избират да купуват " Страйкър " -и непосредствено от  Съединени американски щати на надалеч по-висока цена. При това те са от модела " Драгун ", който е създаван през 90-те години. Самата американска войска към този момент не го употребява - превъоръжава се с други по-ефективни бронирани машини. А и противотанковите ракети също надали ще правят някаква работа - те са с далекобойност до 2.5 км вместо естествените най-малко 4 км. Нашите " Страйкър " -и са лишени и от V-образно дъно, което дава по-високо равнище на отбрана от противотанкови мини и така нататък
Но най-интересното е, че бронетранспортьорите " Страйкър " в последните години са обект на невероятна рецензия в самите Съединени американски щати. Институтът " Куинси " е авторитетна американска изследователска организация, профилирана във военната област. Марк Пери е старши анализатор в нея, създател на доста книги, някогашен шеф на Фондацията на американските ветерани от Виетнам. В онлайн списанието на Института - Responsible Statecraft, е оповестен негов разбор, отдаден на рисковете от потреблението на бронираните машини " Страйкър ". Заради множеството им дефекти Марк ги дефинира като " клопки за гибел ".
Според него най-големият им проблем е, че те са доста уязвими. Осемколесният бронетранспортьор за първи път е употребен в Ирак през октомври 2003 година за снабдяване на бойци на бойното поле. И се оказало, че бронята, с която е оборудван, е неефктивна и тежка. Калта, пръскана от гумените му колела в мотора по време на придвижването е водела до компликации с поддръжката. Много неустойчиви са се оказали и екраните вътре в машината, по която са се предавали разнообразни команди.

Войници с бойно снаряжение са загивали,

тъй като машината се прекатурва или са прострелвани през тънката ризница от съперника.
Марк дава образец с борбата за град Садр в Ирак през април и май 2008 година Там кадрови американци се борят с локална иракска милиция. Унищожени са шест " Страйкър " -а, тъй като американските машини не могат да маневрират из улиците на града. Ликвидирането на бронетранспортьорите е най-много от спонтанни противопехотни мини - поради плоското си дъно " Страйкър " се оказал изключително уязвим от тях. Оттогава американските бойци почнали да назовават този бронетранспортьор " ковчег от кевлар ".
Още по-лошо е представянето на " Страйкър " в Афганистан, което стартира през лятото на 2009 година, написа Марк. Машината не е можела да се движи отвън пътя, а тази страна е известна с неналичието на асфалтирани пътища. Марк цитира обява в американската военна медия Stars and Stripes, отдадена на уязвимостта на " Страйкър ": " При един случай през август 2010 година, " Страйкър " от 1-ва ескадрила беше ударен от бомба, скрита във улук на автомагистрала в провинция Кандахар. Експлозията отлепи бронята, защитаваща мотора му като кожата на портокал. Тя счупи колело на оста и обезобрази металната клетка, предопределена да пази бойците от гранатомети. Американски бойци както в Ирак, по този начин и в Афганистан повтаряха една и съща мантра: " Страйкър " е положително бойно транспортно средство, стига да пътува по асфалтирани автомагистрали, да не вали и да не би трябвало да води война. "
А американската медия The National Interest, откакто проучва протичащото се с оръжията от Съединени американски щати в Украйна, прави извода: те са

прекомерно скъпи, комплицирани, неуместни

и доста постоянно несъответствуващи за бойното поле. Медията съпоставя австралийският бронетранспортьор Bushmaster и американският " Страйкър ", който е с сходни размери и мощ. Според нея, главната разлика е в това,  че Bushmaster става за бойни дейности, само че не и " Страйкър ". Американският бронетранспортьор е доста безценен, комплициран и сложен за поддръжка. Така Bushmaster коства 1,57 милиона $ за брой спрямо 4,9 милиона $ за един " Страйкър ".
Конфликтът в Украйна изрично потвърждава, че The National Interest е прав в оценката си на американските оръжия. Така M2 Bradley е американска бойна машина на пехотата, която превъзхожда несъмнено " Страйкър " по отбрана и въоръжение. И по тази причина американските военни я употребяват на бойното поле дружно с танкове M1 Abrams. Но тъкмо M2 Bradley всеобщо са унищожавани от съветските бойци през последните четири месеца в тъй наречените " украинско контранастъпление ". Ликвидират ги безпроблемно с противотанкови комплекси " Корнет ", дронове-камикадзе " Ланцет ", вертолети Ка-52 " Алигатор ", артилерия... Включително и с най-новият съветски бронетранспортьор БМП-3 - по бойната си мощност той несъмнено превъзхожда необятно рекламираният M2 Bradley.
Що се отнася до " Страйкър " той е

ефикасен единствено в холивудските екшъни

За военни дейности изрично не става. Съединени американски щати предадоха на киевският режим 189 " Страйкър " -и и забележителна част от тях към този момент са премахнати. Американската медия Forbes написа, че ориста на няколко десетки от тези машини е изцяло незнайна.
Но за какво тогава армията на Съединени американски щати продължава да купува тези " ковчези от кевлар "? Марк Пери дава отговор на този основен въпрос: с цел да печелят неговите производители и висши военни бюрократи!
Това изяснява и за какво неуместните антибългарски партийки като Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи с огромен копнеж се готвят да поддържат решението на държавното управление, което те сами си сформираха. Така те ще изпълнят заповедта, дадена им от американското посолство - знае се, че най-важната работа на американските дипломати по света е да пробутват продукцията на корпорациите на Съединени американски щати. И най-много на тези от военно-промишления комплекс. При това най-вероятно овластените проамерикански марионетки у нас ще получат и  отлични комисионни от лобисти на General Dynamics - такава е практиката на производителите и търговците на " смъртоносни играчки " в Съединени американски щати. Те знаят по какъв начин да се отблагодарят на тези, които са им обезпечили поръчки за милиарди - за тях не е никакъв проблем да заделят за тази цел двеста-триста, че и повече милиони.
Решението на управниците да закупят американските " клопки на гибелта " несъмненно заплашва живота на български военнослужещи в възможен спор с тяхно присъединяване. Но това не вълнува тези, които са го взели и тези, които най-вероятно ще го одобрят в Народното събрание ни.
За тях това си е проблем на самите военнослужещи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР