Любимите поети на България Маргарита Петкова и Добромир Банев ще

...
Любимите поети на България Маргарита Петкова и Добромир Банев ще
Коментари Харесай

Маргарита Петкова и Добромир Банев радват феновете си във Враца

Любимите поети на България Маргарита Петкова и Добромир Банев ще зарадват своите почитатели във Враца на следващото издание на Литературния фестивал, който ще се организира в дните от 29 септември до 1 октомври 2022 година

Тогава Регионалната библиотека „ Христо Ботев ” събира на едно място издатели, създатели, писатели и поети, с цел да поведе гостите към незабравимо прекарване в света на изкуството с обичани български имена.

Планираните срещи с създатели стартират още сутринта на 29 септември, с гостуването на детската писателка Цвета Брестничка (изд. „ Фют ”), която ще показа книгата си „ Небивалици с буквите от А до Я ”. Срещата стартира в 11 ч. в Регионална библиотека – Враца.



Верни на традицията, Регионална библиотека – Враца подсигурява формалното разкриване на фестивала да бъде огнено и магично със театър, квалифициран от театрална група ТЕМП. Шоуто стартира в 18.30 ч. Веднага по-късно – от 19 ч. – гостите на „ Враца – хартиен град ” ще се срещнат с писателя Алек Попов. Преди дни се появи допълнено издание на книгата му „ Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята “ (изд. „ Сиела ”). Срещата ще се организира в читалнята на Регионална библиотека.

На 30 септември от 10 ч., пред постройката на Република България „ Христо Ботев ” отваря Творителница „ О`Писменехъ! “, с цел да направи проява на образованието в килийното и взаимопомощното учебно заведение. През вековете ще ни придвижи Диян Павлов или просто Джими, както е прочут в родния си град Плевен, е колоритна и многоспектърна персона, отдадена на творчеството, историческото ни минало и българската нематериалност.

За първи път във Враца ще дойде и създателката на Първа детска академия за положителни маниери и създател на първия справочник „ Детска академия за положителни маниери ” (изд. „ СофтПрес ”) Невена Басарова. Под формата на игра тя ще даде скъпи препоръки на дребните дами и кавалери по какъв начин да станат специалисти в положителните маниери и да вършат положително първо усещане. Работилницата стартира в 11:30 ч., в Детски отдел на Регионална библиотека „ Христо Ботев ”.

Вечерта е непокътната за една от най-обичаните млади писателки Виктория Бешлийска, която ще показа романа си „ Глина ” (изд. „ СофтПрес ”).

Съботата е денят, който е кондензиран с най-вече събития, а за наслада на четящите хора от Враца, в пространството пред Община Враца ще отвори порти Книжен базар. Участие ще вземат 8 български издателства, които ще показват стотици нови заглавия. В ревюто ще се включат „ Българска история ”, „ Захарий Стоянов ”, „ Изида ”, „ КВЦ ”, „ Книги за всички ”, „ Персей “, „ Туй-Онуй ”, „ Фют ” и книжарница с задача „ Извор ” от Челопек – първото българско село на книгата.

Специално за книжния базар Регионална библиотека „ Христо Ботев ” – Враца ще подари 5 ваучера на участници в онлайн игра, която започва от през днешния ден /7 септември/ и ще продължи до 17 ч. на 28 септември. Нашият Gaveaway ще бъде ориентиран към всички онлайн почитатели, които би трябвало да разясняват обявата за играта в страниците ни във фейсбук и инстаграм. Идеята е под поста, който анонсира програмата на „ Враца – хартиен град ”, да напишат коментар и да упоменат другар, с който биха го посетили. Участниците ще бъдат изтеглени посредством чоп, а имената им ще станат ясни по време на формалното разкриване. Ваучерите ще бъдат на стойност 30 лева и ще могат да се употребяват на щандовете на книжния базар, който ще бъде отворен на 1 октомври от 10 до 18 ч.

В събота за дребните деца и младежите са планувани креативен работилници. От 10 до 12 ч. ще се организира ателие „ Глаголица ” – разработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица.

От 16 до 18 ч. пък младежите ще имат опцията да се впуснат в уъркшоп „ Комиксите оживяват ”.

Сдружение „ Книгини ” ще се включи с работилница. От 10 до 12 ч. ще отвори Социално дружество Творилница „ Добрини ” от с. Челопек с работилница по преработване на хартия.

В 11 ч. особено за представянето на втората си книга в града ще дойде създателката на поредицата за Дракончето Ринти – Доника Ризова. Тя ще разкрие новите завършения на огнения другар на Грег в „ Дракончето Ринти и Орденът на кралете “ (изд. „ Мармот ”).

Вечерта на 1 октомври пък ще се пренесем в лиричния свят на поезията със стиховете на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Срещата с двамата създатели стартира от 18 ч. в читалнята на библиотеката.

Планирано е лъчение онлайн през фейсбук страницата на Регионална библиотека /facebook.com/libvratsa/ за всички, които имат предпочитание да участват на срещите, въпреки и виртуално.

Събитието се провежда в партньорство с Регионално ръководство на образованието, Община Враца, Търговско-промишлена палата, Младежки център – Враца и Сдружение „ Книгини ”.

Медийни сътрудници на фестивала са azcheta.com и detskiknigi.com.

Литературният фестивал се финансира от фонд „ Култура “ при Общински съвет – Враца и се реализира с поддръжката на „ Н. Алексиев 65 “ ЕООД.

Ето и цялата стратегия на фестивала:

29 септември /четвъртък/

11:00 ч. – Среща с детската писателка Цвета Брестничка
Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Детски Отдел

18:30 ч. – Официално разкриване – огнено шоу от театрална група ТЕМП
Пред постройката на Регионална библиотека „ Христо Ботев “

19:00 ч. – Среща с Алек Попов
Регионална библиотека „ Христо Ботев “- Обща читалня

30 септември /петък/

10:00 ч. – Творителница „ О`Писменехъ! “ – проява на образованието в килийното и взаимопомощното учебно заведение от Деян Павлов – Джими
Пред постройката на Регионална библиотека „ Христо Ботев “

11:30 ч. – Работилница за положителни маниери с Невена Басарова
Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Детски отдел

18:00 ч. – Среща с Виктория Бешлийска
Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Обща читалня

1 октомври /събота/

10:00 – 18:00 ч. – Книжен базар

10:00 – 12:00 ч. – Ателие “ Глаголица “ – разработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица

10:00 – 12:00 ч. – „ РециКНИГИрай “ – работилница по преработване на хартия от Социално дружество Творилница „ Добрини ” от с. Челопек, Сдружение „ Книгини “

16:00 – 18:00 ч. – Уъркшоп „ Комиксите оживяват “
Пространството пред Община Враца

11:00 ч. – Среща с Доника Ризова
Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Детски отдел

18:00 ч. – Среща с Маргарита Петкова и Добромир Банев
Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Обща читалня
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР