Лявото по дефиниция не може да е консервативно. Цялата ни

...
Лявото по дефиниция не може да е консервативно. Цялата ни
Коментари Харесай

Станишев: България има нужда от прогресивни леви политики, а БСП е на дъното

Лявото по формулировка не може да е консервативно. Цялата ни история е борба за смяна на обществото към прогресивно развиване в полза на болшинството. Ако нашите предшественици бяха „ консервативни социалисти ” нямаше да се преборят за осемчасов работен ден, платени отпуски, пенсии и почтени условия на труд. А дамите и до през днешния ден нямаше да имат право на глас, да не приказваме за това да станат бизнесмени, министър председатели, пък даже и партийни водачи.

Това съобщи евродепутатът и някогашен президент на ПЕС Сергей Станишев на конгрес за прогресивни леви решения.

Организатори са петимата евродепутати от Българска социалистическа партия - Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова. А измежду участниците са изпълнителният ген. секретар на ПЕС Джакомо Филибек и зам.-шефката на Групата на С&Д в Европарламента от Хърватия Биляна Борзан.

Събитието почетоха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Атанас Пеканов, министрите Весела Лечева, Крум Зарков, Явор Гечев, експосланик Меглена Плугчиева, някогашният и актуалният началник на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов и Иван Таков. Дойдоха и някогашните соцдепутати Емилия Масларова, Кирил Добрев, Атанас Мерджанов, Димитър Горов, Петя Михалевска, Димитър Дъбов, леви кметове, регионалният шеф на Габрово Кристина Сидорова, номинираният за обществен министър от ПП-ДБ Иван Кръстев, ексдепутатката Деница Димитрова. Сред над 400-те участника във форума бяха и Мая Манолова Румен Петков, Валери Жаблянов и Костадин Паскалев от " Левицата ", както и проф. Искра Баева, леви политолози, политици, специалисти и други

Организирахме този конгрес, с цел да стартираме сериозен и изчерпателен диалог за политики. Искаме да покажем, че в България има потребност от прогресивни леви политики и има интелектуален потенциал за образуване и отстояване на такива, изясни Станишев. " Българска социалистическа партия е на дъното и сме длъжни да потърсим точка за опора, платформа на оттласкване от това унизително положение, което е и нездравословно за България. В навечерието на приемането на бюджета и акцията за локалните избори, ние желаеме да върнем наличието в политическия диалог ", добави той.

Твърде постоянно ни се оферират субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират комфортни тематики за готовност на твърдия електорат, които прекомерно постоянно са димна завеса за неспособността да се намират работещи решения за действителните проблеми, сподели още Станишев. И даде образци с " плашилото " еврозона и  " периодическата нервност на тематика джендър идеология и трети пол ".
 
Това са комфортни тематики за зареждане и раздухване на страхове и прикриване на личната отпадналост. Докато занимават обществото с тях, светът е в невиждана промяна – политическа, енергийна, климатична, цифрова и в непрестанното очакване на всеобщото навлизане на изкуствения разсъдък в живота ни, разяснява евродепутатът. И прикани да се стартира неотложно изчерпателен диалог по всички тези великански провокации и да се образува дълготрайна национална политика, тъй като в противоположен случай има риск България дефинитивно да се закове в периферията на Европа, без хоризонт за бъдещето.

А какво ще е то зависи от това коя политическа вероятност ще надделее. Дали дигитализацията ще е чисто пазарна – за сметка на правата на служащите, или огромният капитал ще бъде заставен да съблюдава обикновени правила за заплащане на налози и осигуровки на работещите, сподели Станишев. И продължи: Ще защитим ли дребните и междинни производители от натиска на мултинационалните корпорации? България ще извоюва ли почтено място в новите транспортни и енергийни коридори?

Зеленият преход е неминуем, в случай че желаеме бъдеще и естествена витална среда за децата ни. Но без обществени буфери, без произвеждане на задоволителна и налична сила, той ще се провали, тъй като ще убие конкурентоспособността на стопанските системи ни и няма да е търпим за хората, предизвести още някогашният президент на ПЕС. И попита ще бъде ли вкарано потреблението на изкуствения разсъдък в стопански регулации и морални правила?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР