Лятото вече е в разгара си. Обичаме да пътуваме, да

...
Лятото вече е в разгара си. Обичаме да пътуваме, да
Коментари Харесай

Натурални методи за облекчаване на слънчево изгаряне

Лятото към този момент е в разгара си. Обичаме да пътуваме, да събираме безоблачен загар, само че от време на време макар всички навременно взети ограничения, кожата ни страда от слънчево изгаряне. Първите минути са решаващи за кожата и за нейното бързо възобновяване.

Какво може да ни помогне да облекчим неразположението? Вероятно сте чували за използване на кисело мляко върху кожата или пюре от домати. Споделяме още няколко натурални лека, които потвърдено ще понижат дискомфорта, породен вследствие на слънчево изгаряне.

Компрес със студено прясно мляко

Студеният компрес с мляко е един от най-бързите и лесни способи да успокоите кожата си. Всичко, което би трябвало да извършите е да напоите мека и чиста памучна забрадка с добре изстудено прясно мляко.

Наложете компреса върху мечтаните от вас сектори и оставете да работи за към 10-15 минути. След това, в случай че е належащо,сложете нов компрес.

Алое вера

Алое вера има редица изгоди за здравето и хубостта на кожата. Никога не тръгвайте на път, без кутийка със 100% гел от алое. Ако отглеждате в дома си от растението, преди да отпътувате за лятната почивка, може да замразите няколко листа от него.

Това ще го резервира, а щом пристигнете на мечтаната от вас дестинация, може да го съхранявате още веднъж в ледник или камера. За да облекчите слънчевото изгаряне нанесете тънък пласт от гела върху кожата без да изплаквате по-късно. Добре охладеният гел бързо ще понижи болката и възпалението и ще помогне на кожата да се възвърне.

Кокосово масло

Кокосовото масло е едно от най-често употребяваните в грижата за кожата. Някои дами го ползват върху кожата си и през летните месеци, с цел да добият хубав тен. Хубавото е, че маслото може да се ползва и като лековит сътрудник при слънчеви изгаряния.

По предпочитание към него може да добавите и други потребни за кожата съставки като масло от лавандула и гел от алое вера. Получената примес нанесете върху кожата с леки масажни придвижвания без да изплаквате (поне по 3-4 пъти на ден).

Благодарение на лауриновата киселина в кокосовото масло и скъпите съставки, съдържащи се в алое вера и маслото от лавандула, кожата ви бързо ще получи нужното облекчение и хидратация.

Царевично нишесте

Царевичното нишесте има копринена текстура и това го прави идеално за облекчаването на слънчеви изгаряния. Направете паста от нишестето с малко количество студена вода. Приложете пастата върху кожата и оставете да работи няколко минути, до момента в който болката и възпалението намалеят. След това изплакнете с хладка вода.

Краставица

Добре изстудените късчета сочна краставица са наш правилен съдружник против подутите клепачи. Но свежият зарзават може да бъде наш бърз лек, когато страдаме от слънчево изгаряне.

Ако изгарянията са в региона на лицето, приложете няколко късчета краставица, като на 10 минути ги сменяйте с нови и добре охладени.

Когато би трябвало да облекчите по-голяма част от кожата (например гърба, бедрата), направете една или две краставици на пюре в кухненски робот и с него намажете засегнатите сектори.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР