Кога се променя времето за лятно часово време 2023 г.? Какво трябва да знаете, преди часовниците да се „връщат назад“

...
Лятното часово време за 2023 г. ще приключи на 5
Коментари Харесай

Лятното часово време за 2023 г. ще приключи на 5 ноември, като повечето американци ще трябва да „връщат назад“ за смяната на времето на всеки две години и да върнат часовниците си с един час назад – и това изглежда вероятно да остане така в обозримо бъдеще.

Двама републиканци от Флорида въведоха Закона за защита на слънцето от 2023 г. през март, за да направят лятното часово време постоянно, след като предложението се провали в последния Конгрес, но досега законопроектът не е направил значителен напредък, като почти гарантира, че повечето американци ще имат още една година за смяна на часовниците си.

Преди този последен опит за промяна на двугодишния ритуал да започне на Капитолийския хълм, „отпадането“ и „изкачването напред“ предизвикаха голям ужас сред американците. Родителите, които искат децата им да тръгват на училище през деня, могат да оценят „връщането“ към стандартното време, но тези, които искат слънцето да грее достатъчно дълго, за да играят в парка след часовете, може да искат да запазят лятното часово време през цялата година. Постоянното запазване на едното над другото означава, че хората няма да прекъсват графика си за сън два пъти годишно.

Проучване на CBS News/YouGov установи, че 46% от американците подкрепят целогодишно лятно часово време, докато 33% искат да направят стандартно часово време постоянен. Малко над една пета от американците, 21%, предпочитат да запазят нещата такива, каквито са.

Деветнадесет щата вече са приели законодателство за постоянно лятно часово време, ако Конгресът им разреши.

Преди часовниците да се върнат назад, ето какво трябва да знаят американците:

Ще се върнат ли часовниците през 2023 г.?

Да. Американците в повечето щати ще трябва да върнат часовниците си с един час назад в неделя, 5 ноември, когато стандартното време се възобновява. То ще продължи до втората неделя на март 2024 г., когато лятното часово време започва отново.

Докато лятното часово време измества един час дневна светлина от сутринта към вечерта в края на зимата, пролетта, лятото и началото на есента , този час дневна светлина се връща към сутринта през стандартното време, когато дните са по-къси през есента и зимата.

Sen. Марко Рубио, републиканец от Флорида, който представи Закона за защита на слънчевата светлина в Сената и подобна версия на законопроекта миналата година, подчерта, че по-малкото дневна светлина вечер може да означава по-малко занимания за децата след училище.

„Един от големите проблеми, които имаме в много части на тази страна, е, че децата не могат да правят нищо след училище, защото ако нямате парк със светлини, тогава, знаете, ще сте без работа до 4, 4:30, 5 часа“, каза той в „CBS Mornings“ през март. „Това е огромен проблем, това е огромен проблем в много части на страната.“

Кои щати са се отървали от лятното часово време?

Хавай и по-голямата част от Аризона не го правят спазвайте лятното часово време. В североизточния ъгъл на Аризона нацията Навахо наистина спазва лятното часово време, поддържайки времето едно и също през цялата година в най-големия индиански резерват в страната, който се простира до Ню Мексико и Юта.

Териториите на САЩ на Американска Самоа, Гуам и Северните Мариански острови в Тихия океан също не спазват лятно часово време, заедно с Пуерто Рико и Американските Вирджински острови в Карибите.

Според Министерството на транспорта на САЩ, което наблюдава спазването на лятното часово време за страната, държавите могат да приемат законодателство за отказ от него. Щатите обаче нямат правомощието да използват лятно часово време през цялата година.

Кои от тях се опитват да премахнат лятното часово време?

Няколко други щата са обмислили приемане на стандартно време през цялата година, според Националната конференция на държавните законодателни органи, която проследява законодателството, което се движи през столиците на щатите в цялата страна.

В пет щата тази година - Арканзас, Кънектикът, Монтана, Ню Мексико и Уайоминг — мерките за премахване на лятното часово време са се провалили, според групата.

Подобни предложения се разглеждат в 10 щата: Мейн, Масачузетс, Минесота, Ню Йорк, Орегон, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Тексас и Върмонт. В Оклахома законодателите обмислят да позволят на гласоподавателите да решат дали щатът да приеме целогодишно стандартно часово време на референдум.

В Айдахо беше отхвърлено предложение за запазване на южната част на щата, която е в Планинската часова зона, според стандартното време, докато жителите на северната част на щата, в тихоокеанската часова зона, ще продължат да сменят часовниците си два пъти годишно.

Ще изчезне ли лятното часово време за постоянно в САЩ по всяко време скоро?

Малко вероятно. Предложението на Рубио за 2022 г. щеше да отложи превръщането на лятното часово време в постоянно до този ноември, за да позволи на авиокомпаниите и други индустрии, които правят планове много по-рано, да се приспособят към промяната. Всяко ново законодателство без подобно забавяне рискува да наруши тези бизнеси.

Що се отнася до текущото предложение на Рубио да направи лятното часово време постоянно, сенаторът каза през март, че няма да се откаже.

„Това е Вашингтон, някой винаги има причина да е против нещо, разбирате ли?“ - каза Рубио. „Отговорът е, че ще видим. Искам да кажа, че в момента не изглежда, че имаме гласовете, за да го приемем, но ще продължим да опитваме.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР