Луничките са плоски, кръгообразни пигментни петна, най-често с големината на

...
Луничките са плоски, кръгообразни пигментни петна, най-често с големината на
Коментари Харесай

Белег на заболяване ли са луничките?

Луничките са плоски, кръгообразни пигментни петна, най-често с размера на главата на топлийка. Срещат се най-вече при хора със светла кожа и светла коса, а най-често при хора с рижава коса, които са огромна необичайност.

И в случай че множеството хора ги считат за напълно безобидни и в никакъв случай не са се замисляли дали по някакъв метод са симптом за някакво заболяване, то в действителност се оказва, че за луничките може да се приказва като за медицински проблем. В доста от случаите те могат да бъдат израз на някои здравословни разстройства.

Самите петънца, които се появяват върху кожата след дълго излагане на слънце или пък са вродени, варират цветово – могат да са червени, жълти, кафяви жълто-кафяви и даже доста тъмно-кафяви, само че постоянно са по-тъмни от естествения цвят на кожата. Причината за това са натрупванията от тъмния пигмент, наименуван меланин.

Оказва се, че луничките могат да бъдат и генетично заложени. Направени проучвания на близнаци сочат, че при еднояйчните братчета и сестричета има извънредно огромно подобие на типа, броя и разпространяването на луничките по кожата им.

Когато луничките са наследствени и се появяват още в ранна детска възраст те са безобидни. Но появяването на лунички от прекалено излагане на слънце не е напълно за занемаряване. При по-възрастни хора (над 60 години), които са стояли по-дълго време на слънце, от време на време се появяват пигментни петънца по лицето, мощно наподобяващи луничките, само че тяхната поява към този момент е обезпокоителен симптом.

Това положение се назовава лентиго малигна и в случай че не се вземат своевременни ограничения, може да прерасне в рак на кожата. Трябва да сме нащрек и за най-тежката форма на кожен рак – меланома. При към 40-50% от засегнатите това заболяване се развива от бенки. Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е диети и средства от националната или различната медицина, се консултирайте със своя доктор.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР