Луната и Марс са следващите големи космически цели и това

...
Луната и Марс са следващите големи космически цели и това
Коментари Харесай

Кой ще изпревари NASA в битката за Луната

Луната и Марс са идващите огромни галактически цели и това за никого не е загадка. Естественият сателит на Земята може да се вижда ясно от нейната повърхност почти всяка вечер, за разлика от Червената планета, само че той крие още доста секрети, които следва да бъдат разгадани в идващите десетилетия.
 Nokia, Nasa, IM-2 и задачата за стартиране на 4G мрежа на Луната
Защо Nokia и NASA пускат 4G на Луната

Мисията стартира тази година

Плановете за Луната обаче са надалеч по-амбициозни от това единствено да се доближи до нея. Според задачата Artemis, NASA би трябвало да построи лунен базов лагер през идващото десетилетие на века. Цел, която съумя да окуражи Китай още веднъж да се потвърди като една от водещите галактически сили.

Китайската галактическа организация разгласи проектите си не само да доближи лунната повърхнина през идващите седем години, само че и трайно да се устрои на нея. Това несъмнено е много къс период, само че пък залогът е в действителност огромен - да бъдат преди NASA.

China's moon plans involve 3D printing bricks from lunar soil
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
Преди дни ръководителят на китайската лунна задача съобщи, че без подозрения негови сънародници ще стъпят на Луната до края на това десетилетие. А идната цел е основаването на теоретичен и проучвателен център върху естествения сателит на нашата планета, който ще може да се употребява от представители на всички страни.

Той ще бъде построен дружно с съветската галактическа организация - партньорство, оповестено още преди две години и скрепено от желанието да бъдат преди американците. По първични проекти станцията на Луната трябваше да заработи до 2035 година, само че очевидно това ще се случи и по-рано.

Според изтекли преди няколко месеца документи от NASA, тяхната последна дата за създаване на лунна станция е 2034 година Голямата конкуренция обаче сигурно ще накара американските учени също да ускорят процеса оптимално, зависейки на първо място от триумфа на бъдещите планувани задачи до Луната, предава Daily Mail.

Selected with three NASA astronauts was Canadian Space Agency astronaut Jeremy Hansen for the Artemis II mission. It's an honor to be selected for this crew, so why would a US agency give up one of the seats to a Canadian? Find out now in the new blog:
— National Air and Space Museum (@airandspace)
Очаква се идната, част от Artemis, да бъде с екипаж от трима души, които първо ще обиколят естествения сателит на Земята в края на 2024 година, а през 2025 би трябвало и да стъпят на лунната повърхнина. Тези дни пък от NASA се похвалиха, че са извлекли кислород от лунна почва - поредна точка в актива им.

Китайската организация може да няма такава дълга и впечатляваща история в галактическите проучвания, само че триумфите от последните години са задоволително обещаващи. През 2007 година апаратът Chang`e 1 направи обиколка към Луната, пет години по-късно кацна на нейната повърхнина.

В началото на предходната година Chang`e 5 натрупа още точки в интерес на Китай с доказателствата, че на Луната има вода. Две години по-рано пък стана първият уред, кацна на най-далечната страна на спътника на Земята.
 Луната, Китай, апаратът Chang’e 5 и доказателството за съществуването на вода
И Китай откри вода на Луната

С какво това изобретение е по-различно от станалите

През идващите години чакаме още открития и достижения, а програмата на китайската галактическа организация е повече от динамична. През 2026 година се чака да изпратят Chang`e 7 на опознавателна задача и с съществена цел търсене на вода на южния полюс на Луната.

Две години по-късно ще излети Chang`e 8, претрупан със сериозната задача да стартира градежа на лунната база, в която ще се правят най-вече изследвания и опити с ресурсите по и под повърхността, с цел да се оценят опциите за живот и по какъв начин тъкмо би изглеждал той. В момента се създават специфични 3D принтирани тухли, които ще бъдат възможният материал за строителство на Луната. 

China to establish organization to coordinate international moon base
— SpaceNews (@SpaceNews_Inc)
Докато Китай от ден на ден се затвърждава като водеща галактическа мощ, тъкмо противоположното се случва с Русия в последните десетилетия. Затова е в действителност забавно да проследим до какво ще докара партньорството сред двете страни в открития Космос, подписано публично през 2021 година
 Orion, Artemis, NASA и по кое време можем да чакаме хора да заживеят на Луната
Кога хора ще заживеят на Луната

И задачата, която ще имат там

Очевидно идващите години ще бъдат изпълнени с галактически събития, кое от кое по-големи. А заселването на Луната е тъкмо толкоз значимо както за човечеството, по този начин и за страната, която успее да го осъществя, тъй като то ще я трансформира в галактическа суперсила.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР