Лула събра 50.9% от гласовете и се завръща като президент

...
Лула събра 50.9% от гласовете и се завръща като президент
Коментари Харесай

Бразилия се насочва към ляво управление след изборната победа на Лула да Силва

Лула събра 50.9% от гласовете и се завръща като президент на най-голямата страна в Латинска Америка Бослонаро към момента не е признал загубата, което усилва терзанието за вероятно отказване на изборните резултати Задачата пред да Силва наподобява сложна поради мнозниството на партията на Болсонаро в Конгреса и долната камара.
Левият деец Луис Инасио Лула да Силва, по-известен като Лула, победи крайнодесния настоящ президент Жаир Болсонаро на втория тур на изборите за бразилски президент в неделя. Лула завоюва 50.9% от гласовете, сочат данните на Върховниата изборна комисия (TSE).

Въпреки че крайните резултати са към този момент известни, Болсонаро към момента не е признал загубата си. По време на предизборната акция той неведнъж твърдеше, че машините, които се употребяват за гласуването, са доста податливи на операции. Това беше и повода за терзание по отношение на това дали Болсонаро би приел сходни резултати, като опцията за искане на ново броене или отменяне на резултатите към момента е на дневен ред. Настоящият президент на Бразилия би трябвало да направи п1ублично изказване по-късно в понеделник.
Реклама
Това бяха най-оспорваните избори в страната от завръщането й към демокрацията през 1985 година Освен това за първи път настоящ президент не съумява да завоюва преизбиране. Малко над 2 млн. гласа разделиха двамата претенденти, като предходната най-оспорвана конкуренция - тази през 2014 година, беше решена с разлика от почти 3.5 млн. гласа.

За да Силва изборите съставляват повече от сполучливо завръщане към политиката. Лишаването му от независимост за корупция и пране на пари през 2017 година го в профил от изборите през 2018 година По-късно обаче Върховният съд анулира присъдата на Лула, което му даде опция да взе участие в новите избори. Именно пропуснатите от Лула да Силва избори доведоха до ръководството на Болсонаро.

" Днес единственият победител е бразилският народ ", сподели да Силва в тирада пред симпатизантите си. " Това е успеха на едно демократично придвижване, което се образува над политически партии, персонални ползи и идеологии, тъй че демокрацията да излезе победител ", прибавя той, представен от DW. Какво чака Лула? Новоизбраният президент ще наследи страна, която е извънредно разграничена и страда от вътрешно неспокойствие, счита Томас Трауман - самостоятелен политически анализатор, който съпостави резултатите от неделя с успеха на Байдън през 2020 година

" Огромното предизвикателство пред Лула ще бъде да умиротвори страната ", сподели той. " Хората освен са поляризирани по политически въпроси, само че също по този начин имат разнообразни полезности, еднаквост и отзиви. Нещо повече, те не се интересуват какви са полезностите, идентичността и мненията на другата страна ", добави той пред CNBC.
Реклама
Да Силва даде обещание да усили разноските за бедните, да възвърне връзките с непознати държавни управления и да предприеме смели дейности за унищожаване на противозаконната сеч в тропическите гори на Амазонка. " Ние още веднъж ще следим и ще правим инспекции в Амазонка. Ще се борим с всяка противозаконна активност ", сподели да Силва в речта си. " В същото време ние ще насърчим устойчивото развиване на общностите в Амазония ".

Един от методите, по който Лула възнамерява да реализира това, е посредством основаване на алианс с други страни, които разполагат с огромни дъждовни гори. Идеята на новия президент е да се построи съюз, който би упорствал за резолюции, които да оказват помощ на разрастващите се страни да запазят своите гори. Освен това този алианс би оказал помощ и за оказването на напън върху богатите страни да допринесат за разноските. По време на предизборната акция Reuters заяви за започване на сходни договаряния с Индонезия и Конго.

Въпреки че при предходното ръководство на Лула в интервала 2003-2010 година дейно имаше понижаване на унищожаването на тропическите гори, това се случи с помощта на обичайното промишлено развиване, което е обвързвано с по-малко отделянето на излъчвания. По негово време държавна банка финансира навлизането на производството на говеждо месо в Амазонка и държавната петролна компания създаде големи нови петролни ресурси.

Сега Лула и неговите съветници са възприели прехода към зелена стопанска система като фокус на своите политики за развиване, като по този метод се причисляват към вълна от леви водачи, даващи приоритет на климатичната политика в района, в това число в Чили и Колумбия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР