Лула казва, че Путин няма да бъде арестуван на срещата на Г-20 в Бразилия през 2024 г.

...
(Ройтерс) - Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва каза
Коментари Харесай

(Ройтерс) - Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва каза в събота, че руският лидер Владимир Путин няма да бъде арестуван в Бразилия, ако присъства на срещата на Г-20 среща в Рио де Жанейро догодина.

Интервюиран в кулоарите на срещата на Г-20 в Делхи от новинарското шоу Firstpost, Лула каза, че Путин ще бъде поканен на събитието догодина, добавяйки, че самият той планира да присъства на БРИКС блок на развиващите се страни ще се срещне в Русия преди срещата в Рио.

"Вярвам, че Путин може лесно да отиде в Бразилия", каза Лула. „Това, което мога да ви кажа, е, че ако аз съм президент на Бразилия и той дойде в Бразилия, няма начин да бъде арестуван.“

Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу Путин през март, обвинявайки го във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Русия отрече нейните сили да са участвали във военни престъпления или насилствено отнемали украински деца.

Путин многократно е пропускал международни срещи и не присъства на срещата на Г-20 в Делхи, изпращайки външния министър Сергей Лавров.

Бразилия е подписала Римския статут, който доведе до основаването на МНС. Офисът на Лула не отговори незабавно на искане за коментар.

В събота страните от Г-20 приеха консенсусна декларация, която избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но призовава всички държави да не използват сила за заграбване на територия .

(Репортаж от Габриел Старгардтер; Редактиране от Ричард Чанг)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР