Лукойл минава в режим да работи грубо казано на ишлеме,

...
Лукойл минава в режим да работи грубо казано на ишлеме,
Коментари Харесай

Асен Василев: Лукойл вече ще плаща данък печалбa |

Лукойл минава в режим да работи жестоко казано на ишлеме, което значи, че ще плаща налог печалба всяка година, съобщи служебният финансов министър Асен Василев в изявление за „ Дневник “.

Той посочи, че това е решение на компанията, което се вкарва със задна дата от 1 януари т. г. 

„ Това, което успяхме да създадем, е че най-сетне се разсекретиха двата ревизионни акта, от Лукойл се съгласиха. 535 милиона са събраните налози в резултат на двете проверки – с тях е понижена загубата в бюджета “, разяснява Асен Василев.

Според него не би трябвало да се пипат налозите преди да се ревизира разходната част в здравната система.

„ Данъците ни са добре структурирани и би трябвало да останат по този начин. Що се отнася до здравната система, явно има проблеми в разходната част. Не би трябвало да се пипат налозите преди разходната част да се ревизира “, сподели Асен Василев.

Той счита, че когато се оправи разходната част, ще се окаже, че здравните средства са задоволителни и даже в остатък.

По думите му демографската конструкция в България е извънредно тежка, тъй като 1 милион българи в чужбина не заплащат вноски за пенсии.

„ В момента този недостиг се попълня от налозите в хазната и имаме задоволително приходи да попълнят този недостиг “, разяснява финансовия министър.

Асен Василев съобщи, че заради преизпълнение на приходите в бюджета, с помощта на дейностите на Национална агенция за приходите и митниците, до края на годината се чака да има милиард и половина лв. остатък в бюджета.

„ Когато актуализацията на бюджета е подготвена, ще я внесем в Народното събрание, когато бъде призован той. Оттам нататък те ще преценяват какво да вършат “, разяснява Асен Василев.

Според него едвам след 2024 година ще може да се приказва за уравновесен бюджет.

Попитан дали би взел участие като непратийно лице в предстоящ кабинет, Асен Василев съобщи: 

" Ако има единодушие по програмата и дейностите, в случай че има единодушие по отношение на прекъсването на теча на пари, не виждам за какво не. Ако тези неща не са налице, аз нямам място в едно държавно управление. "

По думите му в експертно държавно управление всеки човек идва със лична визия и екипа, с който желае да работи. 

" В политическо държавно управление всичко това е въпрос на салда и сделки. Тази среда не е за мен ", безапелационен бе Василев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР