Лукашенко се опитва да накара Брюксел да влезе в диалог

...
Лукашенко се опитва да накара Брюксел да влезе в диалог
Коментари Харесай

Ескалацията на полско-беларуската граница: Да използваш мигрантите като оръжие

Лукашенко се пробва да накара Брюксел да влезе в разговор с неговото държавно управление.
От месеци Европейски Съюз, а в този момент и Съединени американски щати и НАТО, упрекват властническия беларуски водач Александър Лукашенко, че пробва да сътвори нова мигрантска рецесия в Европейски Съюз. Напоследък Полша, Литва и Латвия са наранени от скок в броя на хората, които се пробват да влязат нелегално на територията им от Беларус. В момента няколко хиляди мигранти са блокирани на полско-беларуската граница, а напрежението се повишава с всеки минал ден. В сряда полското министерство на защитата съобщи, че през нощта са били предотвратени " доста опити " за секване на границата, като в този момент там са ситуирани 15 000 военни.

Европейската комисия (ЕК) твърди, че Лукашенко примамва мигрантите с обещания за елементарно влизане в Европейски Съюз като част от " нечовешка и гангстерска тактика " за разделянето на съюза, и уточни към 20 страни, от които мигранти идват в Минск главно посредством туристически визи. Беларуският водач отхвърля да употребява мигрантите, идващи най-вече от Близкия изток, с цел да си отмъсти за европейските наказания. Но тази седмица обстановката рисково ескалира с многократни опити за навлизане през телената ограда на полската граница.

Мигрантите са като хванати в капан - през нощта температурите внезапно спадат, а храната и водата им са на изчерпване. Същевременно поради оповестеното от Полша изключително състояние не се позволяват организации и деятели, които да им окажат помощ. Властите във Варшава гледат на протичащото се не като на филантропична рецесия, а като на акт на експанзия от страна на Беларус и декларират, че ще задържат мигрантския поток непременно.
Общоевропейски въпрос
" Беларуският режим пробва да предизвика рецесия в Европейски Съюз като тази от 2015 година ", обобщава разбор на сп. Economist. Изданието написа, че Минск опитва с нова геополитическа тактичност - внасяне на мигранти от Близкия изток, стоварването им на европейските граници и принуждаването им да ги пресекат. Това става по следния метод - на мигрантите се дава обещание нов живот в Европейски Съюз, получават беларуски визи от локалните консулства, а при идването си в Минск са насочвани от въоръжени елементи към границата.

Полският министър председател Матеуш Моравецки прикани Европейски Съюз да блокира полети от Близкия изток за Беларус. Той също по този начин упрекна съветския президент Владимир Путин, че е " мозъкът " зад рецесията. В отговор от Кремъл обявиха, че " това не е нищо повече от следващ опит да се задуши Беларус ". Германският канцлер Ангела Меркел е позвънила на Путин в сряда с молба да окаже напън върху Лукашенко да спре с " инструментализирането на мигрантите ", а немският външен министър Хайко Маас разяснява, че ще бъдат глобени " всички тези, които вземат участие в целеви трафик на мигранти ".

Случващото се по беларуската граница има необятен отзив в Полша. " Всички партии в страната са съгласни, че границата би трябвало да бъде предпазена, само че има неразбирателства що се отнася до решението на казуса. Правителството към момента не е поискало помощ от Европейски Съюз. А опозицията схваща, че е значимо освен да има логистична поддръжка от Frontex, а и мощна интернационална поддръжка, която да покаже, че страната не е сама и че това е общ европейски въпрос ", споделя пред " Капитал " Мачей Чернецки от полския в. Gazeta Wyborcza.
Полските управляващи гледат на протичащото се не като на филантропична рецесия, а като на акт на експанзия от страна на Минск Източник: Reuters Какво да се направи
С провокирането на мигрантска рецесия по границите с Литва, Латвия и Полша Лукашенко преследва няколко цели. Той освен желае да принуди Европейски Съюз да облекчи глобите, само че съгласно разбор на Европейския съвет по външна политика (ECFR) се пробва да накара Брюксел да влезе в разговор с неговото държавно управление, да стартира да се пазари и да покаже, че изказванията на европейските водачи по отношение на неговата легитимност не са нищо повече от празни думи. Тогава поражда въпросът какъв е верният ход на Европейски Съюз.

" Има доста полемики какво може да се направи. В понеделник имаше изказване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и една от концепциите е да се подсилят глобите против режима на Лукашенко. Друга алтернатива е да се наложат наказания против авиолинии от трети страни. Фон дер Лайен не посочи за кои самолетни компании става въпрос, само че всички знаем, че това могат да бъдат съветската " Аерофлот " или Turkish Airlines - главните авиолинии, употребявани от мигрантите, с цел да стигнат до Беларус. Естествено и беларуската " Белавиа ", само че тя към този момент е под глобите на Европейски Съюз ", разяснява Чернецки. И добавя, че е вид и да се окаже напън над директните страни, като да вземем за пример Турция, както и над страните, от които идват мигрантите, като да вземем за пример Ирак. Но прецизира, че Полша не може да направи това сама и би трябвало да има дейности от целия Европейски Съюз.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Климат 3 Политика 1 Политика 2 Седмицата 3 Седмицата 1 Транспорт 2 Политика 3 Градове
Според ECFR е належащо да се покаже на Лукашенко, че Брюксел няма да толерира потреблението на мигрантите като оръжие. И като при всяка форма на изнудване, ще бъде безсмислено да се вършат отстъпки, защото Минск ще желае още и още. Освен това Европейски Съюз би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да спре експанзията на беларуския водач, тъй като в противоположен случай рискува филантропична рецесия на прага си.

Действията на Минск изискват решителност и съгласно Чернецки съществува заплаха обстановката да ескалира още повече, тъй като Лукашенко не се стопира. " Той към момента приема мигранти от Близкия изток. Докато има световно неравноправие, постоянно ще има хора, които ще желаят да доближат до Европейски Съюз, освен от Ирак, само че и от други страни в Близкия изток и Африка. Иракчаните в действителност са по-голямата част от тези, които в този момент са на границата, само че има също по този начин сирийци, афганистаци, иранци, таджики и даже малцина поданици на Конго и Камерун, които летят от Истанбул и други места до Беларус. Докато те са " канени " от беларуския режим, това ще продължава ", счита журналистът от полския в. Gazeta Wyborcza. Според него с изключение на за средство за дестабилизиране на Полша и на Европейски Съюз става въпрос и за метод за правене на пари от страна на Минск: " Това е голям бизнес, изчисляван на десетки милиони долари, т.е. един постоянен приток на пари за Лукашенко, летищата, авиолиниите и беларуските услуги. Докато това е преференциално за беларуския президент, също по този начин и от финансова позиция, това няма да спре. " А в същото време хора стават заложници на една изкривена политика.
Пътят на мигрантитеСтраните, граничещи с Беларус, изпратиха патрули, сложиха огради и оповестиха построяването на по-солидни уреди. През октомври Полша е записала към 17 000 незаконни пресичания на границата от беларуска територия. Минск поддържа постоянни полети от градове в Близкия изток, измежду които Истанбул, Дамаск и Багдад. Беларуската самолетна компания " Белавиа " обслужва също по този начин Бейрут и Дубай. През август Европейски Съюз изиска от Ирак да спре всички полети от Багдад до Беларус, само че това, наподобява, е единствено краткотрайна мярка, защото съгласно английската Военновъздушни сили аероплан до Минск би трябвало да дойде от Багдад в четвъртък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР