Луис Енрике приключи участието си в екстремното маунтийнбайк състезание Кейп

...
Луис Енрике приключи участието си в екстремното маунтийнбайк състезание Кейп
Коментари Харесай

Ефектът на доминото при елитните треньори ще се види през лятото

Луис Енрике завърши присъединяване си в рисковото маунтийнбайк съревнование Кейп Епик, което бе превзело съзнанието му, и в този момент му следва още веднъж да изследва получените оферти за завръщането му на работа като треньор. Първата му цел е Премиър Лийг, където главно Челси, само че и Арсенал демонстрират сериозен интерес към него, а към тях се добави и френският Пари Сен Жермен. Въпреки слуховете, Байерн (Мюнхен) очевидно не е задвижил процеса по привличането на някогашния ментор на Барселона, който също така не владее немски език – нещо от фундаментално значение за баварците.

Луис Енрике искаше, в случай че е допустимо, да затвори договарянията с бъдещия си клуб по-бързо, с цел да може да образува новия си щаб и да стартира работа по планировката на новия си тим. Ако изборът би бил ПСЖ, наставникът би разполагал с джокер в лицето на Неймар, колкото и да се написа, че двамата не се имат. Ней споделил на Насер Ал-Келаифи при срещата им в Бразилия, че няма никакъв проблем с това предопределение за пейката. Нещо повече: изказал се доста ласкаво за някогашния си треньор. Близки до катарския шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тхани източници не отхвърлят за аудиенция на астурианския експерт в Доха преди няколко седмици.





Работата обаче е там, че ситуацията на Луис Енрике е на процедура същото като на Карло Анчелоти, който би желал да се завърне в Англия. Бившият треньор на Милан, Реал Мадрид и Байерн се цели в работа в Лондон, където е брачната половинка му Мариан Барена. Първата му цел е завръщане в Челси, защото поддържа добра връзка със притежателя Роман Абрамович, или отиване в Арсенал, където очевидно часовете на Арсен Венгер са преброени. Любопитен факт е, че тези дни ПСЖ го е потърсил, тъй като няколко играчи, измежду които Марко Верати и Тиаго Силва, са предложили връщането му. Нито спортният шеф Антеру Енрике, нито президентът Ал-Келаифи, нито най-много шейхът Ал-Тхани обаче са били съгласни. В Италия го спрягат за селекционер на „ скуадра адзура”, въпреки че в тамошната федерация още помнят с горчилка по какъв начин отхвърли на някогашния президент Карло Тавекио.

Също забавно е това, че Антонио Конте, комуто нещата не вървят изключително добре в Челси този сезон, е един от най-високо котиращите се треньори на борсата. ПСЖ влезе в директни договаряния с него посредством Антеру Енрике, който му показа новия план и даже двамата приказваха по финансови тематики. Конте обаче гледа с положително око на завръщане в родината си и вдишване на националния отбор, с който се показа доста добре на Евро 2016. Проблемът е, че заплатата му е доста висока, тъй че от федерацията пратиха Били Костакурта на договаряния с наставника за намиране на решение до 20 май.



Конте може и да е на първа линия за треньорския пост в ПСЖ, но не е единственият. Антеру Енрике договаря лице в лице също с Жозе Моуриньо, който възобнови контракта си с Манчестър Юнайтед, само че чието бъдеще в Премиър Лийг не е напълно ясно. Напускането на Моу би било същинско земетресение и сигурното към този момент е, че той работи интензивно по голяма въртележка от идващи и напускащи през лятото на „ Олд Трафърд”, въпреки и без гаранции за това какво следва на самия него.

ПСЖ задълбочено обмисляше и опцията да вземе за треньор някогашния си състезател Маурисио Почетино, но аржентинецът избра да продължи в Тотнъм към този момент. Оттам би го изкарал единствено Реал Мадрид, и то само с позволението на президента Даниел Леви. За момента обаче не е по никакъв начин ясно дали Зинедин Зидан ще извърши до дъно контракта си с „ белите” и дали президентът Флорентино Перес ще му търси заместител, както мислеше преди няколко месеца.



Има двама треньори с настоящи контракти, които са в цялостния смисъл ухажвани от ПСЖ – Масимилиано Алегри (Ювентус) и Диего Симеоне (Атлетико Мадрид). От френския клуб приказваха с най-близкото обграждане до двамата с предложение да водят тима, като всичко остана в първа фаза – питане за бъдещите им проекти и за други интересуващи се от тях клубове. Алегри и Ел Чоло се нравят на Ал-Келаифи, тъй като той желае треньор, който да може да ръководи комплицирана съблекалня с огромни фигури и съперничещи си групички. Явно в ПСЖ най-сетне са стигнали до незабавната потребност да залагат на резултатите пред играта след неуспеха и тази година в Шампионската лига, при все това направиха рекордни разходи с Неймар и Килиан Мбапе предишното лято.

Заслужава да бъде упоменат и Томас Тухел. Бившият ментор на Борусия (Дортмунд) сподели „ не” на Байерн. Доста немски медии приказват за него като за сигурен правоприемник на Венгер в Арсенал, но други изцяло отхвърлят тази опция. Спомена се и за интерес от Атлетик Билбао, където виждат у Тухел един нов Юп Хайнкес на „ Сан Мамес”, тъй че не е изключено да размени Куко Сиганда.

 Сигурното обаче е едно: незабавно щом един от огромните клубове притегли някого от елитните треньори, ще последва резултатът на доминото и при други. Същото важи и при огромните футболисти като Роберт Левандовски, Еден Азар, Пауло Дибала, Хари Кейн и останалите желани от грандовете суперзвезди – с парите от първия огромен трансфер ще се задвижат и идващите по реда си. Така ще е и при вратарите. Петимата с основни функции тук са Тибо Куртоа (Челси), Давид де Хеа (Манчестър Юнайтед), Джанлуиджи Донарума (Милан), Алисон Бекер (Рома) и Ян Облак (Атлетико Мадрид). Промените в европейските грандове на всяко равнище това лято дават обещание да са главозамайващи.
Франсеск Агилар, „ Мундо Депортиво”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР