Луис Блумсфийлд инспектира бурета с бира в своята пивоварна в

...
Луис Блумсфийлд инспектира бурета с бира в своята пивоварна в
Коментари Харесай

Британски компании експериментират четиридневна работна седмица

Луис Блумсфийлд инспектира бурета с бира в своята пивоварна в северен Лондон, очаквайки с неспокойствие юни, когато всяка седмица ще получава спомагателен почивен ден.

36-годишният пивовар възнамерява да употребява времето, с цел да се включи в благотворителна активност, да стартира от дълго време отсрочен курс по физика на обикновените частици и да прекара повече време със фамилията си.

Той и сътрудниците му от пивоварната Pressure Drop вземат участие в шестмесечен експериментален интервал на четиридневна работна седмица дружно с 3000 души от 60 английски компании.

Пилотният план, рекламиран като най-големия до момента в света, има за цел да помогне на фирмите да съкратят работното време, без да понижават заплатите или да жертват доходи.

Подобни тествания се организираха и в Испания, Исландия, Съединени американски щати и Канада. Австралия и Нова Зеландия възнамеряват да ги стартират през август.

Програмен управител в 4 Day Week Global, акцията, която стои зад тестването, споделя, че това ще даде на компаниите „ повече време “ да се оправят с провокациите, да опитват с нови практики и да събират данни.

По-малките организации би трябвало да се приспособяват по-лесно, защото могат да вършат огромни промени по-лесно, сподели той.

Pressure Drop, основан в Тотнъм Хейл, се надява опитът освен да усъвършенства продуктивността на чиновниците им, само че и тяхното богатство.

В същото време това ще понижи въглеродния отпечатък.

Кралското биологично сдружение, различен участник в процеса, споделя, че желае да даде на чиновниците " повече автономност във връзка с времето и моделите на работа ".

И едните, и другите се надяват, че по-кратката работна седмица може да им помогне да задържат чиновници, в миг, когато бизнесът във Англия е изправен пред сериозен дефицит на личен състав, а свободните работни места доближават рекордните 1,3 милиона.

- Не всичко е розово -

Съоснователят на пивоварната Pressure Drop Сам Смит сподели, че новият метод на работа ще бъде развой на образование.

„ Ще бъде мъчно за компания като нас, която би трябвало да продължи да работи от самото начало, само че това е, с което ще опитвам в този опит “, сподели той.

Смит обмисля да даде разнообразни почивни дни през седмицата на чиновниците си и да ги разпредели в два екипа, с цел да поддържа работата на пивоварната от самото начало.

Когато Unilever тества по-кратка работна седмица за своите 81 чиновници в Нова Зеландия, тя съумя да го направи единствено тъй като в офиса в Окланд няма индустриална активност, а целият личен състав работи в продажбите или маркетинга.

Индустрията на услугите играе голяма роля в стопанската система на Англия, осигурявайки 80% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Следователно по-кратката работна седмица е по-лесна за разбиране, споделя Джонатан Бойс, икономист по труда в Chartered Institute of Personnel and Development.

Но за браншове като търговия на дребно, храни и питиета, опазване на здравето и обучение е по-проблематично.

Момчетата споделиха, че най-голямото предизвикателство ще бъде по какъв начин да се пресметна продуктивността, изключително в стопанска система, където работата е преобладаващо качествена, за разлика от тази във фабрика.

Всъщност, защото заплатите ще останат същите през този изпитателен период, с цел да не загуби една компания, чиновниците ще би трябвало да бъдат толкоз продуктивни за четири дни, колкото са за пет дни.

И въпреки всичко Ейдън Харпър, създател на " Доводи за четиридневна седмица ", сподели, че страните, които работят по-малко часове, нормално имат по-висока продуктивност.

„ Дания, Швеция, Холандия работят по-малко часове от Англия, само че имат по-високи равнища на продуктивност “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

„ В Европа, Гърция работи повече часове от всеки различен и все пак има най-ниски равнища на продуктивност. “

Служителите в Обединеното кралство работят почти 36,5 часа всяка седмица, до момента в който техните сътрудници в Гърция работят над 40 часа, съгласно компанията за бази данни Statista.

Фил Макпарлейн, създател на основаната в Глазгоу компания за набиране на личен състав 4dayweek.io, споделя, че предлагането на по-кратка работна седмица е печеливша тактика, която той даже назовава " суперсила за наемане ".

Компанията му афишира единствено четиридневна седмица и гъвкави работни места.

Те означават, че броят на фирмите, които желаят да наемат посредством платформата, се е нараснал от 30 на 120 през последните две години, защото доста служащи преразгледаха своите цели и салдото сред професионалния и персоналния живот по време на пандемията. / БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР