Лудвиг ван Бетовен несъмнено е едно от най-големите имена в

...
Лудвиг ван Бетовен несъмнено е едно от най-големите имена в
Коментари Харесай

60 кафени зърна: Странният навик на Бетовен

Лудвиг ван Бетовен безспорно е едно от най-големите имена в музиката.
От епохи неговата музика се извършва в целия свят и разнася великолепието си в красивите концертни зали. Преди да напусне този свят Бетовен оставя завещание от над 700 произведения, макар че стартира да губи слуха си прогресивно едвам ненавършил 30-годишна възраст. Сред тях са „ Ода на насладата “, Симфония № 5, Соната № 14 и доста други, запазили достолепно наличието си в историята на музиката.

Отвъд неоспоримия гений обаче композиторът има забавен, даже може да се назова завладяващ табиет, обвързван с пиенето на кафе.

Според него положителната чаша кофеинова напитка се нуждае от избран брой зърна – обред, на който остава правилен до края на живота си, написа Маргарита Капитанска в Дир.бг.

Както огромна част от популацията на Земята и през днешния ден, Бетовен също стартира деня си с чаша горещо кафе. В този факт не намираме нищо необичайно. Но в случай че вникнем по-надълбоко в навиците на композитора ще забележим нещо извънредно. Той има специфични условия за броя кафени зърна, които ще сътворят ободряващата напитка.

Те би трябвало да бъдат тъкмо 60 – нито повече, нито по-малко.

В биографичната книга Beethoven As I Knew Him на близкия му другар Антон Шиндлер, се споделя, че даже Бетовен персонално е предпочитал да брои зърната за всяко кафе, което сервира на гостите си. Но създателят на „ Ода на насладата “ има и други способи, с които да показва любовта си към кофеина. Композиторът постоянно посещава локалните кафенета, където се любува на личната си компания, заобикаляйки контакт с други гости. Всичко това наподобява като добре отракан обред, който хвърля светлина върху нуждата на Бетовен да бъде напълно предан на ободряващата напитка.

Отново съгласно книгата на Шиндлер за немския композитор кафето е единственият незаместим детайл от питателните му привички. Не един път лекари му предлагат да понижи дневната доза кофеин, само че поради нескритата кофеинова обсесия, той отхвърля да се съобрази с тях.

Не бихме могли да предположим дали 60 кафени зърна са доста или малко за съвършеното кафе. Вкусът на всеки човек е прекомерно самостоятелен и зависи от желанията му. Някои харесват мощния усет на чисто кафе, а други обичат да го омекотяват с малко захар и мляко. Но за какво великият немски композитор се е спрял на тъкмо този брой кафени зърна, може би вечно ще остане мистерия.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР